Magyar Levente: Kevés eredménnyel zárult az Európa Tanács külügyminiszteri konferenciája

Kevés eredménnyel zárult az Európa Tanács pénteken véget ért kétnapos konferenciája – nyilatkozta a közmédiának Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára.

Forrás: MTI2019. 05. 17. 18:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár utalt arra, hogy fontos dolgokról, köztük az európai parlamenti választásról, Európa jövőjéről, értékeinek megőrzéséről nem igazán esett szó.

Magyar Levente elmondta, hogy a konferenciára az Európa Tanács (ET) megalakításának 70. évfordulója alkalmából került sor, és a témák között szerepelt a hét évtizednyi tapasztalat összegzése. Emlékeztetett arra, hogy az ET jóval idősebb szervezet az Európai Uniónál, fő feladata, hogy a kontinens országait bizonyos értékek mentén összetartsa.

Ennek a célnak azonban az utóbbi években nem tudott megfelelni – mondta az államtitkár. Példakén említette, hogy Ukrajnában lábbal tiporják a kisebbségi jogokat, és az ET semmit nem ért el ennek megakadályozására.

Az értekezleten magyar részről elhangzott, hogy a szervezetnek a jövőben újfajta gondolkodás mentén kellene megvédeni mindenfajta emberi és kisebbségi jogot, ami a magyaroknak különösen fontos.

A konferencia legfontosabb kérdését, Oroszország ET-tagságát illetően Magyar Levente közölte, hogy ennek megvitatásába Magyarország aktívan nem folyt bele, szavai szerint „a nagyok ezt lebokszolták egymással” olyan kimenetellel, ami a magyar érdeket is szolgálja. Jelenleg úgy tűnik, Oroszország a szervezet tagja marad.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Oroszországot a Krím megszállása miatt de facto felfüggesztették a szervezetben, erre válaszul Oroszország elkezdte visszafogni befizetéseit, ami pénzügyi gondokat okozott a szervezet gazdálkodásában.

A magyar álláspont szerint a nézeteltéréseket párbeszéddel kell megoldani, nem pedig ultimátumokkal és felfüggesztéssel. Most úgy tűnik, rendeződik a helyzet, de ha mégsem, az beláthatatlan következményekkel járhat, mivel Oroszországot elidegenítheti a földrésztől – jelentette ki Magyar Levente.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.