Már a liberálisok szószólói szerint is túlzás a véleményterror

Az információk és a gondolatok szabad áramlása jelenti a szabad társadalom éltető közegét.

2020. 07. 08. 15:12
ROWLING, J. K.
New York, 2016. november 11. A forgatókönyvet jegyzõ J. K. Rowling angol írónõ a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts And Where To Find Them) címû filmjének bemutatóján New Yorkban 2016. november 10-én. (MTI/EPA/Peter Foley) Fotó: MTI/EPA/Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali nézeteiről ismert világhírű amerikai nyelvész, Noam Chomsky, a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling és további százötven ismert és elismert közszereplő, illetve akadémikus tiltakozik nyílt levélben a szólásszabadság korlátozása ellen. A Harper's Magazine című havilap által publikált dokumentum szerint a neves gondolkodók ugyan üdvözítőnek tartják a közelmúltban a faji és társadalmi igazságossággal kapcsolatban felmerült diskurzus kérdésfeltevéseit, de a szükséges megállapítások gyengítik a nyílt vita lehetőségét és a véleménykülönbségek iránti toleranciát az ideológiai konformitás érdekében.

– Az illiberalizmus erői világszerte egyre erősebbé válnak, s találnak szövetségesre Donald Trumpban, aki valódi fenyegetést jelent a demokrácia számára. De az ellenállás nem engedheti meg magának, hogy belesüppedjen a saját dogmájába vagy kényszerítésébe – amelyet a jobboldali demagógok máris kihasználnak – fogalmaznak az aláírók, akik fontosnak tartják, hogy felszólaljanak a minden oldalról kialakult intoleráns klímával szemben. Mint írták, elutasítják a nyilvános megszégyenítés új divatját, és az ezek alapjául szolgáló elvakult morális bizonyosságokat is.

– Az információk és a gondolatok szabad áramlása jelenti a szabad társadalom éltető közegét, most pedig éppen ez van veszélyben – fogalmaz a levél, akinek aláírói között Margaret Atwood kanadai feminista író és az egykori sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov is fellelhető. Nyomatékosítják: Muszáj megőrizni a jóhiszemű vita és egyet nem értés képességét anélkül, hogy munkahelyek és karrierek kerülnének veszélybe emiatt.

 

Az aláírók közül egyébként az utóbbi időben többen is a támadások középpontjába kerültek vállalt véleményeik miatt. A Harry Potter-könyvek szerzőjét például néhány hete transzfóbiával vádolták meg egy a Twitter-mikroblogon közzétett cikk miatt. Az írás egy a koronavírus-járvány utáni egyenlőbb világ létrehozása mellett tört lándzsát „azon emberek számára, akik menstruálnak”. J. K. Rowling ezt nem hagyta szó nélkül: az éveken át a sokszínűség egyik szószólójának számító írónő ugyanis a poszthoz fűzött kommentárjában megjegyezte: egyszerűbb lenne egyszerűen csak nőként hivatkozni „ezekre az emberekre”.

A BBC brit közszolgálati csatorna hírportálja megjegyzi: az aláírók között jócskán találunk olyanokat, akinek egy-egy művét betiltották néhány országban. Ilyen például Salman Rushdie brit regényíró, aki az 1988-ban publikált Sátáni versek című könyve után annyi halálos fenyegetést kapott, hogy rejtőzködni kényszerült.

A kedden publikált levél széles társadalmi vitát váltott ki: sok híresség támogatásáról biztosította az aláírókat, volt azonban olyan is, aki utólag megbánta, hogy a nevét adta az összefogáshoz.

Jennifer Finney Boylan transznemű aktivista néhány órával a publikálást követően kért elnézést híveitől, mondván: nem tudta, kik írták még alá a levelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.