Már a spanyol nyelvet is átalakítaná a szélsőbaloldal a transzneműség jegyében

Felrúgná a spanyol nyelv szabályait a szélsőbaloldali Podemos a transzneműség jegyében. Az esélyegyenlőségi miniszter madridi kampánybeszédében kettő helyett három nemben buzdította szavazásra a párt szimpatizánsait – így akarta felhívni a figyelmet a nyelvi megkülönböztetésre. A spanyol nyelv hím- és nőnemű kifejezésekre épül, semleges nemet nem használ. A tárcavezető szerint a nyelvet is befogadóvá kell tenni.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 29. 11:18
Spanish political party president speaks at a press conference in Barcelona, Spain - 10 Feb 2021
The president of the Spanish political party, Ciudadanos, Inés Arrimadas, speaks during a press conference on Meridiana avenue. Inés Arrimadas, president of the Spanish political party, Ciudadanos (Citizens), in a political campaign for her party's candidate for the presidency of the generality of Catalonia, Carlos Carrizosa, has been at a press conference on Meridiana avenue in Barcelona, after which his party denounced in the Prosecutor's Office and the Electoral Board the daily cuts that were made in that same avenue for Catalan independence demonstrations. (Photo by Thiago Prudêncio / SOPA Images/Sipa USA)No Use Germany. Fotó: Thiago Prudncio / SOPA Images/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes spanyol nyelvtani rendszert átírná a spanyolországi szélsőbaloldal a transzneműség jegyében. A Podemos (Együtt képesek vagyunk) madridi választási kampányán Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter szólalt fel a fővárosi LMBTQ-közösség előtt, ám nem a megszokott módon. A külső szemlélők döbbenten figyelték, ahogyan a transztörvény elfogadásáért harcoló tárcavezető a nyilvánosság előtt igyekszik felülírni a spanyol nyelvtan szerinte diszkriminatív szabályait, mely hím- és nőnemű szavak használatára épült, semleges nemet sosem használt. Montero azonban úgy gondolta, szabadon megújíthatja a több mint 560 millió ember által beszélt spanyol nyelvet és „niños”, „niñas”, azaz a kisfiúk és kislányok mellett kiemelte a „niñes”, vagyis semleges nemű gyerekek nyelvi jogait. Ezután hozzátette, hogy „todos”, „todas”, azaz minden férfi és minden nő mellett szükség van minden semleges nemű ember, vagyis „todes” munkájára ahhoz, hogy a spanyol nyelv befogadó nyelvvé váljon. Montero többször szaladt bele kínos szituációkba, miután rájött, hogy számtalan spanyol szóra nem lehet ráilleszteni elképzeléseit, így végül hol két, hol három nemben buzdította szavazásra a párt szimpatizánsait.

Montero:

Az egyenlőségért felelős miniszterre a rendezvény után kritikák áradata zúdult, a legtöbben nevetségesnek nevezték próbálkozásait, mellyel a királyi akadémia által nem elfogadott nyelvtani formákat igyekezett beépíteni a spanyol nyelvbe. Inés Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) vezetője Twitter-oldalán azt írta: „Az esélyegyenlőséget javaslatokkal és munkával védjük, elősegítjük az egyeztetéseket, küzdünk a bérszakadék ellen. Irene Montero miniszter ehelyett inkább a spanyol nyelv megtámadásával töltötte az időt, nevetségessé téve önmagát.”

Arrimadas:

A szélsőjobboldali Vox részéről Carla Toscano képviselő tett megjegyzést, mondván: Irene Montero egy nevetséges, semleges ripacs.

Toscano:

A jobboldali Néppárt színeit képviselő Toni Cantó azt írta: „Irene Montero és az ő befogadó nyelve: micsoda módja annak, ahogy valaki nevetségessé tudja tenni saját magát. A tárcája 451 millió euróba kerül nekünk – hímnemű, nőnemű és semleges nemű euróba.”

Cantó:

Bár a spanyolok rendkívül elfogadóak az LMBTQ-közösséggel, nehezen találni a történtekkel kapcsolatban olyan nyilvános reakciókat, melyek egyetértenek a spanyol nyelv ilyen irányú reformjával. María Martin Barranco író, a befogadó nyelvvel és a nemi megkülönböztetéssel foglalkozó szakértő úgy véli: „az elfogadás nem a magánhangzók cserélgetésében és az egyéb nyelvi zsonglőrködésben rejlik”. Inéz Olza, a Navarrai Egyetem professzora szerint „jelenleg a semleges nem egyfajta idegen ostobaság, amely ellentétes a spanyol nyelv természetével”, ezzel együtt úgy véli, hogy a Montero-féle ötlet szempillantás alatt beépülhet a változásokat szivacsként magukba szívó fiatalok nyelvi eszköztárába, ami egyet jelenthet azzal, hogy ez az elképzelés végül diadalmaskodni fog. A kormány első alelnöke, Carmen Calvo hasonlóképp nyilatkozott: „Valójában nincs senki, aki megállíthatná a köznyelv ilyen irányú változásait a jövőben.”

A spanyolországi transztörvény márciusban került a kongresszus elé több hónapos vita után a szocialistákkal együtt kormányzó szélsőbaloldali Podemos nyomására. Az esélyegyenlőségi miniszter követeli mihamarabbi elfogadását, ám szélsőséges előírásai miatt folyamatosan halogatják az ügyét. Az új törvény értelmében ugyanis már 16 éves korban bárki szabadon megváltoztathatná a nemét Spanyolországban. Szülői beleegyezéssel az ennél fiatalabbak is élhetnének a lehetőséggel. Ha a szülők nem támogatják a gyermek elképzeléseit, akkor az eljárás képviseletére külső személyt is meg lehetne bízni. Az új rendelkezések között szintén szerepel, hogy azok, akik betöltötték a 16. életévüket, megkezdhetik a nemváltoztatáshoz szükséges hormonterápiát, lombikprogramban pedig azok a transzneműek is részt vehetnek, akiknek a teste alkalmas egy magzat kihordására.

Borítókép: Inés Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) vezetője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.