Már az olaszok is az Szputnyik V oltóanyagot várnák

Egyre több régió szorgalmazza az orosz oltóanyag alkalmazását a koronavírus elleni küzdelemben.

2021. 02. 04. 17:39
A nurse prepares Russia's  "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation at a clinic in Tver
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation at a clinic in Tver, Russia October 12, 2020. REUTERS/Tatyana Makeyeva - RC27HJ9FJA8A Fotó: Tatyana Makeyeva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

OLASZORSZÁG

Egyre több egészségügyi szakértő fordul az olasz minisztériumhoz, hogy engedélyezze a Szputnyik V vakcina felhasználását. Pár hónapja még kételyek övezték az orosz oltóanyagot, mára azonban már egyre több országban igyekeznek nem politikai, hanem egészségügyi szempontok alapján eldönteni, mely oltóanyag segíthet a járvány mihamarabbi leküzdésében. – Mindegy honnan érkezik, csak az egészségügyi szabványoknak megfeleljen – csendülnek fel a kétségbeesett hangok az olasz sajtóban. A nézőpontváltás elsősorban annak köszönhető, hogy megcsúszott az országos oltási kampány az amerikai és az európai vakcinabeszállítók pontatlanságai miatt. Az orvostársadalom is belátja mostanra, hogy több forrásból kell megoldani a vakcina beszerzését. A nyolcvan év felettiek oltását ugyanis folytatni kellene, de egyelőre csak az előjegyzés fázisában vannak. Sok szempontból ideális lenne az orosz vakcina bevetése, különösen a nyolcvan év felettiek esetében – látják be a szakemberek.

Angelo d’Amato, Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa több televíziós csatornának is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az oltóanyag megfelel a normáknak, számításba kell venni annak érdekében, hogy az ország mihamarabb elérje a nyájimmunitáshoz szükséges számadatokat. D'Amato Magyarország példáját is említette, hangoztatva, hogy a „geopolitikát a pandémiától külön kell választani”. Lazio tanácsosa többek között azt is megosztotta a sajtóval, hogy Domenico Arcuri járványbiztossal egyetemben azzal a kérdéssel fordultak Roberto Speranza egészségügyi miniszterhez, hogy minél előbb engedélyezze és indítsa el az orosz vakcina beszerzését. A járványtól leginkább sújtott, tízmilliós Lombardia tartományi alelnöke és egyben egészségügyi felelőse, Letizia Moratti szintén az orosz vakcina előtti nyitást kezdeményezte.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera az egészségügyi miniszter válaszát idézte, miszerint „nem szabad tartani egyes oltóanyagoktól származásuk miatt”. Roberto Speranza ugyanakkor hozzátette, hogy Olaszország az orosz vakcina esetében is megvárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.