Még extrém hidegben is tüntettek Navalnijért

Nagy a tét az orosz hatalom számára az idén szeptemberben esedékes parlamenti választások miatt.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 01. 24. 13:58
NAVALNIJ, Alekszej
Prága, 2021. január 23. A letartóztatott orosz ellenzéki vezetõ, Alekszej Navalnij szabadon engedését követelik támogatói Prágában 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérõ Navalnijt január 17-én vették õrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülõtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt nyolc év legnagyobb tüntetéseire került sor Oroszországban szombaton: az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása ellen szervezett akciókban becslések szerint több mint 160 ezer ember vett részt. A rendőrség keményen reagált: a legismertebb ellenzéki aktivistákat még a demonstrációk kezdetén kikapták a tömegből, és a nap végére összesen 3352 embert vettek őrizetbe a vasárnapi adatok szerint.

Szentpéterváron becslések szerint 20-30 ezer ember tüntetett.

Alekszej Navalnij egy héttel korábban, január 17-én tért haza németországi kényszerpihenője után. A politikust a tavaly augusztusi vidéki kampányturnéja során mérgezték meg, feltételezhetően novicsok típusú idegméreggel, de túlélte a merényletet, és közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a megmérgezésével. Az orosz hatóságok ugyanakkor nem indítottak vizsgálatot az ügyben, sőt, újabb büntetőeljárásokkal fenyegették meg a politikust, jelezve, visszatérése nemkívánatos a Kreml számára. Ő mégis visszament, de már a repülőtéren letartóztatták, jelenleg vizsgálati fogságban van, legalább két és fél éves börtönbüntetés fenyegeti. A Navalnij elleni fellépés heves nemzetközi reakciókat váltott ki – az Európai Tanács elnöke, Charles Michel csütörtökön telefonon hívta fel Putyint, az Európai Unió államai pedig egy közös nyilatkozatot fogadtak el, követelve a politikus szabadon engedését.

Navalnij a letartóztatását követően, egyenesen a rendőrségen rögtönzött bíróság ülésterméből hívta utcára a híveit, de azt kevesen gondolták volna, hogy a hívásnak ilyen nagy visszhangja lesz. Télen, a hideg időben hagyományosan alábbhagy a tüntetési kedv, és még Navalnij augusztusi megmérgezése után sem történtek komolyabb akciók. Most azonban máshogy alakult a helyzet: Oroszország több mint harminc városában voltak tömegtüntetések, néhol –50 Celsius-fokban is.

Jakutszkban a –50 Celsius fok ellenére is mintegy kétezer ember tüntetett.

Ez mindenképpen azt jelzi, hogy Navalnij neve országosan ismert lett, és képes nagyobb tömegeket megmozgatni – a politikus fő bázisa korábban leginkább Moszkva és Szentpétervár volt. Szombaton azonban több tízezer ember csatlakozott a demonstrációkhoz Nyizsnyij Novgorodban, Permben, Irkutszkban, Jekatyerinburgban, Novoszibirszkben és más orosz nagyvárosokban.

Valószínűleg minden másképp alakulhatott volna, ha Navalnij és csapata nem hozzák nyilvánosságra két nappal a letartóztatása után a Vlagyimir Putyinról és egymilliárd eurós gelendzsiki kastélyáról szóló oknyomozó videójukat. A kétórás filmet öt nap alatt már 77 millió ember nézte meg – Oroszország lakosságának a fele.

Navalnij nemhiába kockáztatott a hazatérésével: idén szeptemberben Oroszországban parlamenti választásokra kerül sor, és az országban egyre népszerűbb ellenzéki politikus valamiféle töréspontban bízik. Az elmúlt két évben a helyhatósági választásokon az általa elindított, úgynevezett „okos szavazás” már bizonyított, nem kis bosszúságot okozva az Egységes Oroszország kormánypártnak. Éppen ezért várhatóan az orosz hatalom mindent megtesz majd, hogy gyökerében elvágja az országos tüntetéseket, és emiatt Navalnij is aligha számíthat arra, hogy kiengedik a börtönből a választások évében. Az orosz ellenzék hosszú, rendszeres tüntetésekre készül, de a Kreml sem lesz tétlen: az elmúlt fél évben sokat tanult a szomszédos Belarusz példájából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.