Megakadályozhatják az amerikai csapatkivonást Németországból

Német kormányzati politikusok örülnek a kongresszus döntésének, a lakosság kevésbé.

2020. 12. 05. 12:58
U.S. President Donald Trump greets U.S. troops at Ramstein Air Force Base in Germany
U.S. President Donald Trump greets U.S. troops at Ramstein Air Force Base, Germany, December 27, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst - RC1DE5C67350 Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni kongresszus megakadályozná Donald Trumpot abban, hogy részleges amerikai csapatkivonást hajtson végre Németországból, de Berlinnek ne legyenek illúziói: az új amerikai elnök, Joe Biden is el fogja várni, hogy európai szövetségesei többet költsenek saját védelmükre – írta véleménycikkében a Süddeutsche Zeitung. A napilap Heiko Mass német külügyminiszter pénteki kijelentésére reagált, melyben megkönnyebbülve tudatta: „Örülünk annak, hogy látszólag egyetértés van a republikánusok és a demokraták között Washingtonban abban, hogy mindezt még egyszer meg kell vitatni.

Az amerikai csapatokat örömmel látjuk itt.

Nemcsak Németország, de Európa biztonságának biztosításához is hozzájárulnak.”

A hivatalban lévő amerikai elnök még nyáron hozott döntést arról, hogy a Németországban állomásozó mintegy 34 és fél ezer katona közül 11 900-at von ki Németországból: egy részük hazatér, másik részüket más európai országokba vezénylik.

A washingtoni kongresszus alsó- és felsőháza, a demokrata többségű képviselőház és a republikánusok vezette szenátus is elfogadta csütörtökön a jövő évre vonatkozó védelmi költségvetési tervezetet, amelyben kifejezték azon óhajukat, hogy az amerikai csapatok maradjanak Németországban. – A Németországban állomásozó mintegy 34 500 amerikai katona jelenléte

fontos elrettentésül szolgál Oroszország európai expanziós törekvéseivel szemben

– olvasható a jogszabálytervezetben, amely százhúsz napig megtiltja a kivonást, ez alatt az idő alatt a védelmi miniszternek tanulmányt kell készítenie a csapatmozgás lehetséges biztonsági hatásairól, illetve arról, hogy mennyiben szolgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét.

– A döntés lehetőséget ad a helyzet újraértékelésére – üdvözölte az amerikai bejelentést Thomas Silberhorn német védelmi miniszterhelyettes. Roderich Kiesewetter, a kereszténydemokraták parlamenti képviselője pedig úgy vélte, a kongresszusnak hála előrelépés történt a transzatlanti kapcsolatokban. – Nem csupán az amerikaiak megnyugtató jelenlétéről van szó, hanem egy hagyományról. Ez egy jelzés, hogy az amerikai külpolitika elfogadja a kelet-európai országok helyzetelemzését a fenyegetettségükről, s elfogadja a német társadalom vendégszeretetét – közölte.

– A csapatkivonás stratégiai hiba lenne és ártana a NATO-ban folytatott együttműködésnek

– értett egyet politikustársaival Markus Söder bajor miniszterelnök.

Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. Az elnök azzal fenyegetett, hogy megvétózza a védelmi költségvetést, igaz, nem a csapatkivonás akadályozása, hanem a közösségi médiumok szabályozása körül kialakult vita miatt. Az amerikai törvényhozás kétharmados többséggel tudja felülbírálni az elnöki vétót.

Egy nyáron készült felmérés szerint a németek többsége, 47 százaléka Trump tervét támogatta, vagyis a részleges amerikai csapatkivonást. Mindössze 28 százalékuk gondolta úgy, hogy a jelenlegi létszámmal kell fenntartani a csapatok állomásoztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.