Megdöbbentő adat Iránból: 25 millióan fertőződhettek meg

Irán 25 millió lakosa fertőződhetett meg a koronavírussal, és további 35 millióan vannak kitéve ennek a kockázatnak – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szombaton annak indoklásául, hogy az iszlám köztársaságban ismételten szigorú járványügyi intézkedéseket vezetnek be.

Forrás: MTI2020. 07. 18. 17:14
RHNI, Haszan
Haszan Róháni Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Televíziós beszédében Róháni a hivatalosnál nagyságrendekkel magasabb számokat említett. A csaknem 80 milliós Iránban eddig ugyanis a hatósági adatok szerint 271 606 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 979-en elhunytak a kórban. Csak az utóbbi 24 órában 188 halálesetet jelentettek.

Az államfői hivatal szerint Róháni az egészségügyi minisztérium tudományos kutatásért felelős tárcavezető-helyettesének jelentésére hivatkozott, amely egy becsült forgatókönyvet tartalmazott.

– Becsléseink szerint eddig 25 millió iráni fertőződött meg a vírussal, és csaknem 14 ezren veszítették életüket – hangsúlyozta Róháni. – Fennáll a lehetősége, hogy további 30-35 millió ember lehet veszélyben – tette hozzá.

Haszan Róháni
Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Az elnök szerint több mint kétszázezren kerültek kórházba, és az egészségügyi minisztérium szerint ez a szám megkétszereződhet az elkövetkező hónapokban.

A hatóságok szombattól egyhetes korlátozásokat vezettek be Teheránban. Többek között betiltották a vallási és kulturális rendezvényeket, bezáratták az iskolákat, kávézókat, fedett uszodákat, állatkerteket és a szórakoztató központokat.

Az ország délnyugati részén található Huzisztán tartomány 22 településén vasárnaptól háromnapos karantént rendelnek el. Vesztegzár alá helyezik Behbahán városát is, ahol csütörtökön a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a gazdasági nehézségek miatt tüntetők tömegét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.