Megkapta az első önkéntes a Szputnyik–V-oltóanyagot

Először száz jelentkezőnek adják be az oltást, és vizsgálni fogják a vakcina hatásait.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön megkezdődött Fehéroroszországban az önkéntesek oltása az orosz fejlesztésű, koronavírus elleni Szputnyik–V-vakcinával – közölte az egészségügyi minisztérium. Az első önkéntes jelentkező már megkapta az oltóanyagot.

Először száz jelentkezőnek adják be az oltást, és vizsgálni fogják a vakcina hatásait. Placebokontrollt is végeznek. Már több mint négyezer állampolgár jelentkezett a védőoltásra.

Fehéroroszország az első ország Oroszország után, ahol megkezdték a Szputnyik–V-vakcina klinikai kísérleteit. A kutatások az ország nyolc egészségügyi intézményében folynak.

Illusztráció
Fotó: Pexels

Oroszország augusztus 11-én a világon elsőként regisztrálta koronavírus elleni vakcináját, mely a Szputnyik–V elnevezést kapta.

Az oltóanyagot a moszkvai Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, a klinikai vizsgálatok pedig június–júliusban kezdődtek meg. Az orosz egészségügyi hatóságokat sok bírálat érte Nyugaton amiatt, hogy a tesztelés harmadik fázisát kihagyva engedélyezték a vakcina tömeges beadását.

2021 nyaráig megkezdődhet a koronavírus-vakcina tömeggyártása

Jakab Ferenc virológus szerint csak a vakcina szabadíthatja meg az emberiséget hosszabb távon a Covid–19 vírustól. A szakértő az ATV Spirit Show című műsorának vendégeként elmondta, hogy ezt a járványt a korlátozó, védekező intézkedésekkel önmagában nem lehet megállítani, csak az ellenszérum a megoldás. A kutatások jól haladnak, 2021 első felére elkezdődhet a hatásos szérum tömeges előállítása.

A szakértő kifejtette, hogy 100–130 projekt indult párhuzamosan a vakcina előállítására, a kutatók folyamatosan konzultálnak egymással. Harminc kutatás már a klinikai tesztelés szakaszában van, nyolc esetben pedig már a kutatás végső fázisában vannak a kutatócsoportok. Az oxfordi egyetem projektje volt eddig a legígéretesebb, de leállították, mert az ötvenezer önkéntes tesztelő közül többeknél súlyos mellékhatás lépett fel. Jakab Ferenc szerint azonban most ez a fejlesztés is újraindult, mert kiderült, a megbetegedéseknek nem volt köze a kísérleti oltóanyaghoz. A szakértő hozzátette, ez a kutatómunka nem egyszerű, a végső tesztnél akár tízezer ember próbaoltását is ki kell értékelni, hogy az orvosok pontos képet kaphassanak a szérum viselkedéséről, hatásáról.

Jakab Ferenc kutatási eredményekre hivatkozva hozzátette, hogy a brit vakcinát biztonságos, jó konstrukciónak tartják a virológusok, ezt az eddigi tesztek is alátámasztják. Ha a kutatás ilyen ütemben halad, 2021 első felében beindulhat a gyártás és a tömeges oltás is.

A szakértő elmondta, hogy létezik egy jó eredményekkel büszkélkedő orosz kutatás is, a moszkvai vakcina kapcsán megjelent egy tanulmány, melyben a klinikai vizsgálatok első és második fázisát ismertették. A harmadik fázisról azonban nincs hír, a tudósokat ezért aggasztja, hogy az orosz törvények nagyvonalúsága miatt a tömeges tesztelés kihagyásával is engedélyeztethették a vakcina alkalmazását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.