Megkezdődtek a parlamenti választások Georgiában

Megkezdődött a parlamenti választás szombat reggel Georgiában.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 10:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 6 órakor nyíltak meg. A 3,5 millió választójogosult közép-európai idő szerint este hat óráig adhatja le voksát. A szavazás tisztasága fölött többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői őrködnek.

Felmérések szerint szoros verseny várható a kaukázusi ország leggazdagabb embere, a 64 éves Bidzina Ivanisvili által vezetett kormánypárt és az 52 éves korábbi államfő, Miheil Szaakasvili által vezetett ellenzéki tömörülés között.

Az előző két választáson, 2012-ben és 2016-ban is a milliárdos üzletember Georgiai Álom nevű pártja szerezte a legtöbb szavazatot. A több ellenzéki csoportot tömörítő Nemzeti Egység Mozgalom nevű formáció vezéralakja, Szaakasvili ellen elfogatóparancs van érvényben Georgiában. A politikus 2013 óta külföldön él.

A választási győzelemre a kormánypártnak van némileg több esélye annak ellenére is, hogy nyolc éve tartó kormányzásuk alatt nem sikerült fellendíteniük a gazdaságot, és számos megfigyelő szerint romlott a demokrácia minősége, és nőtt a korrupció Georgiában.

Az új választási eljárás szerint a százötven parlamenti képviselőből százhúszat arányos rendszerben választanak meg, és csak a maradék harminc hely dől el a többségi elv szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.