Megosztottság övezi a Franco-korszakot

Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol demokrácia győzelméről beszélt csütörtökön. Bírálói szerint azonban az exhumálással a kampányát kívánja erősíteni a november 10-i választások előtt.

2019. 10. 25. 15:06
FRANCO, Francisco
Unokái és dédunokái vitték a néhai diktátor koporsóját Fotó: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az El Diario baloldali hírportál történelmi napnak, az ABC konzervatív napilap sírgyalázásnak nevezte Francisco Franco tábornok földi maradványainak kihantolását. Az egykori diktátort a szocialista kormány döntése alapján tegnap exhumálták a Madrid melletti Elesettek völgyében található bazilikából. A koporsót Franco leszármazottai kíséretében helikopterre tették és a 34 kilométerre található Mingorrubio temetőjébe szállították, ahol a családi panteonba helyezték.

Unokái és dédunokái vitték a néhai diktátor koporsóját
Fotó: MTI/EPA/EFE

A spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Franco diktatúrája. Uralma – a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően – kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább harmincezret kivégeztek. A korszak megítélése a mai napig megosztja a társadalmat, ezt a sajtóvélemények mellett a közvélemény-kutatások is tükrözik. Az El Mundo napilap felmérése szerint a spanyolok 43 százaléka támogatja, 32,5 százaléka elveti Franco exhumálását.

Míg az előző, jobboldali kormány nem volt hajlandó eltávolítani a holttestet sírhelyéből, a mostani vezetés szerint a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan mauzóleumban, ahol méltathatják személyét. Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol demokrácia győzelméről beszélt csütörtökön. Bírálói szerint azonban az exhumálással a kampányát kívánja erősíteni a november 10-i választások előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.