Mégsem neveznek el iskolát a lefejezett francia tanár után

Sokak szeretnék kifejezni tiszteletüket a meggyilkolt tanár iránt, de úgy vélik, ezzel csupán célponttá tennék az iskolát.

Forrás: Deutsche Welle, Frankfurter Allgemeine2021. 02. 08. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem neveznek át egy franciaországi középiskolát Samuel Paty történelemtanár után, akit még tavaly októberben fejezett le egy 18 éves, csecsen származású muszlim szélsőséges. Az ország déli részén, a Földközi-tenger partján fekvő Ollioules település polgármestere, Robert Beneventi ötlete volt, hogy az elhunyt tanárnak így állítsanak emléket, azonban a tanárok, a szülők és a diákok ellenezték a politikus tervét.

– Meg akartam tisztelni ezt az oktatót, akit ilyen kegyetlen módon öltek meg

– magyarázta a polgármester a France 3 tévécsatorna tudósítójának hozzátéve, hogy szerinte az iskola átnevezése szimbolikus jelentőségű lett volna az ország számára.

Ahhoz azonban, hogy a középiskola új nevet kapjon, az intézmény tanáraiból, valamint a szülők és diákok képviselőiből álló igazgatótanácsnak meg kellett vitatnia a tervet és a többség nem értett egyet Beneventivel. Többen arra hivatkoztak, hogy Samuel Patynak nem volt semmilyen kapcsolata a településsel, valamint megemlítették, hogy az iskola utcáját korábban már átkeresztelték, miután Arnaut Beltrame csendőrt 2018-ban megölte egy marokkói származású szélsőséges fegyveres a trèbes-i terrortámadás során.

– Szeretnénk visszanyerni a békés légkört

– utasította el Sandra Olivier francia matematikatanár a német Deutsche Welle hírportál interjúját.

Az oktató azonban nyilatkozott a France 3 tévécsatornának és elmondta, hogy álláspontjuk szerint az intézmény átnevezése szomorú jelentést adna egy olyan helynek, ahova gyermekek járnak be nap mint nap. Olivier továbbá kihangsúlyozta, hogy szeretnék kifejezni tiszteletüket a meggyilkolt tanár iránt, de úgy vélik, ezzel csupán célponttá tennék az iskolát. Az elutasítás hírének azonban nem mindenki örült, a francia közösségi oldalakon és hírportálokon sokan úgy írtak az esetről, mint egyfajta önkéntes megadásról, többen gyalázatnak is nevezeték az ügyet.

– Megértem, hogy az emberek nem akarják kockáztatni az életüket, de a 2015-ös támadások óta már nem a biztonság buborékában élünk, ahogy az volt hetven évvel ezelőtt

– jelentette ki Iannis Roder történelemtanár, a Jean-Jaurès Alapítvány oktatási ügyekkel foglalkozó vezetője.

A francia parlament tagjai Samuel Paty, meggyilkolt francia történelemtanár tisztelgése után. 2020. október 20. Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes – RC2DMJ91FAXI

Az IFOP francia közvélemény-kutató cég nemrégiben felmérést végzett az európai államban, melynek eredménye szerint a megkérdezettek közel fele elismerte, hogy a konfliktusok megelőzése érdekében legalább egyszer öncenzúrázott az órán, amikor valamilyen vallási témáról beszélgettek a diákokkal. Szakértők szerint a francia társadalmat egyre jobban megosztják a keletkezett feszültségek: Mihaela Alexandra Tudor, a Montpellier-i Paul Valéry Egyetem professzora úgy véli, hogy a tanárok és a szülők elutasító magatartása egy folyamatosan növekvő, társadalmon belüli szakadékra utal. A francia parlament már megkezdte egy törvényjavaslat megvitatását, mely szigorítaná a mecsetek és az imámok ellenőrzését, valamint a közalkalmazottak fenyegetése vagy megfélemlítése pénz- vagy börtönbüntetést vonhatna maga után. Egyesek szerint azonban ezzel még inkább megbélyegeznék a muszlim kisebbséget, előrejelzések szerint a törvénytervezet újabb, országos szintű vitát válthat ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.