Kérte a muszlim diákokat, hogy hagyják el a termet

A tegnap meggyilkolt francia tanárt szerették diákjai, de sok szülő nem pártolta oktatási módszerét.

2020. 10. 17. 17:54
MOHAMED prfta
Conflans Sainte-Honorine, 2020. október 17. A Bois d'Aulne középiskolához érkeznek tanárok, hogy leróják kegyeletüket 2020. október 17-én, miután az elõzõ nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyszerű tanár volt. Mindig tisztelettel és intelligenciával próbálta ösztönözni a diákokat a kritikai szemléletre” – írta egy szülő a brutálisan meggyilkolt Samuel Paty 47 éves tanárról, aki a francia du Bois d’Aulne középiskolában tanított történelmet és földrajzot.

A Le Monde francia napilap értesülései szerint az órán szólásszabadságról tanultak a tizenéves diákok, amikor a tanár bejelentette, hogy az elkövetkező percekben olyan képsorokat fog bemutatni, melyek sértők lehetnek az iszlám vallású diákok számára. Paty megkérte muszlim tanítványait, hogy emeljék fel kezüket, és közölte velük, hogy az óra fennmaradó részén nem kötelező részt venniük.

Jelezte a muszlim diákoknak, hogy amennyiben úgy gondolják, tiszteletből elhagyhatják a tantermet – nyilatkozta egy szülő.

A pedagógus a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban 2015-ben közölt Mohamed-karikatúrákat mutatott meg a gyerekeknek, amelyet sok muszlim sértőnek talált, és emiatt a francia oktató is erős kritikát kapott a szülőktől. Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozott egy férfi, aki egy ott tanuló gyermek édesapjaként mutatkozott be. Elmondása szerint a történelemtanár sértő képet mutatott egy férfiról, és azt mondta a diákoknak, hogy ő a muszlimok prófétája. Egyes jelentések szerint a fotón Mohamed prófétát ruha nélkül ábrázolták. A sajtóhírek arra utalnak, hogy nem ez volt az első ilyen eset, a történelemtanár oktatási módszerérére korábban is panaszkodtak a szülők: volt olyan család, aki jogi útra vitte az ügyet, továbbá volt, aki a pedagógus elbocsátását kérte. Mindezek mellett akadt olyan szülő is, aki a YouTube videómegosztó portálon fejtette ki bővebben véleményét, a felvételt azóta eltávolították az oldalról.

Mi volt az üzenet, amit el akart mondani a gyerekeknek? Miért viselkedik így egy történelemtanár a 13 évesek előtt? – bírálta egy férfi a francia pedagógus oktatási módszerét, aki korábban más szülők figyelmét is felhívta, hogy nem helyes, amit a tanár tesz, és ezt minél előbb jelezni kell az iskola vezetősége felé.

Az eset mélységesen megrázta a tanár diákjait, egy édesapa például közösségi oldalán utalt arra, hogy nem tudja, hogyan magyarázza el lányának a történteket, más gyermekek pedig örömmel idézték fel a tanárral töltött időket.

– Nagyon szeretett minket tanítani, sokszor vitáztunk – mondta a BBC-nek az intézmény egyik 16 éves tanulója, akit Paty is tanított.

Az eset nemcsak az intézmény közvetlen környezetét, hanem egész Franciaországot felkavarta. A péntek délután elkövetett kegyetlen gyilkosságot országszerte elítélik, Nizzában ma csendes felvonulást tartottak a meggyilkolt tanár tiszteletére.

D’Éragny-sur-Oise polgármestere, Thibault Humbert barbár cselekedetnek nevezte az eseményeket, a középiskola egykori diákja, Remi Tell pedig arra utalt, hogy korábban elképzelhetetlennek tartotta, hogy ilyen szörnyűség történjen a városban.

A tragédiát követően a francia tanárok is aggodalmukat fejezték ki. Többen azt érzik, hogy a fényes nappal, egy csendes külvárosi utcában elkövetett brutális gyilkosság után nincsenek biztonságban.

– Hogyan fogjuk folytatni az oktatást úgy, hogy attól félünk, megölnek minket? – tette fel a kérdést egy pedagógus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.