Megtorló akciók Jeruzsálem miatt

A zsidó–palesztin konfliktus kiéleződésének a hátterében belpolitikai problémák keresendők.

2021. 05. 12. 8:00
Rocket fired from Gaza Strip hits house in Ashkelon
epa09190680 An Israeli property damage tax inspector works at an apartment that was damaged by a rocket fired from the Gaza Strip, in the city of Ashkelon, Israel, 11 May 2021. Israel Defense Forces (IDF) said they hit over 100 Hamas targets in the Gaza Strip during a retaliatory overnight strike after rockets were fired at Israel by Palestinian militants. EPA/ABIR SULTAN Fotó: ABIR SULTAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap is folytatódott a rakétaháború Izrael és a palesztinok között: hétfő este óta legalább kétszázötven rakétát lőtt ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet izraeli területeket megcélozva, amelyre az izraeli haderő légi csapásokkal válaszolt. A Hamász tűzszünetet kért, ezt Izrael visszautasította, mondván, a palesztinok még nem fizették meg az árát a támadásoknak. A rakéták kilencven százalékát elfogta ugyan az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer, de tegnap délután ­például két idős nő esett áldozatul Askelónban a rakétáknak, mert nem sikerült időben az óvóhelyre jutniuk. Az izraeli hadsereg szóvivője nem zárta ki a szárazföldi hadművelet lehetőségét sem. A gázai egészségügyi minisztérium szerint hétfő este óta 26 palesztin halottat követeltek az izrae­li légi csapások.

Az izraeli hadsereg légi csapásokat mér a Gázai övezet északi részére
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A zsidók és a palesztinok között az elmúlt napokban kiéleződött a konfliktus, amely szerdán tovább súlyosbodhat, hiszen véget ér az iszlám vallás szent hónapja, a ramadán. Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint nemcsak a zsidó–palesztin ellentét okozza a feszültségeket, hanem Izrael belpolitikai problémái is időzített bombaként működnek.

– Most vannak ramadánnak az utolsó, legfontosabb napjai, amikor hagyományosan a muszlimok a Templom-hegyen lévő Al-Aksza-mecsetnél imádkoznak. Ott Izrael azonban korlátozásokat vezetett be

– magyarázta lapunknak Csicsmann László, aki szerint a zavargások egyik fő mozgatórugója, hogy az izraeli hatóságok biztonsági okokból még áprilisban elbarikádozták az óvárosba vezető, főként arabok által használt Damaszkuszi kaput és környékét, megnehezítve ezzel a böjtölő muszlimok gyülekezését. Hétfőn azután törtek ki erőszakos összecsapások, hogy izraeli rendőrök behatoltak a Templom-hegyre.

Elfogórakétákat lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen Askelónban
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A szakértő arra is utalt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök határozatlan időre elhalasztotta a palesztin elnökválasztást – legutóbb 2005-ben tartották meg –, valamint a május ­22-re kitűzött törvényhozói választást is, amelyre utoljára 2006-ban került sor. Csicsmann László szerint a palesztinok feszült hangulatához az is hozzájárult, hogy a Hamásszal szemben a Fatah párt vereséget szenvedhetett volna. Emellett pedig az izraeli oldalon is politikai problémák vannak, hiszen Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült kormányt alakítania a megszabott határidőig.

A kutató elmondta, hogy a zavargásoknak van egy harmadik oka is: palesztin lakosokat telepítenek ki Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra nevű városnegyedéből. A zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaik­hoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték a kiköltöztetésüket.

– Egy tipikus eszkalációs folyamatról van szó, amelynek a gyökerei Jeruzsálemben keresendők

– hangsúlyozta a szakértő, majd kiemelte a város hovatartozásáról szóló viták jelentőségét is, ugyanis Kelet-Jeruzsálemre a palesztinok a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni kívánt önálló palesztin állam fővárosaként tekintenek.

Még nincs vége. Csicsmann ­László reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatására hamarosan csitulnak majd az izraeli események, viszont júniusban újabb tüntetéshullámra kerülhet sor, miután a legfelsőbb bíróság ismét előveszi a Sejk Dzsarra városnegyedben élő palesztinok kilakoltatásának ügyét. Az Arab Liga főtitkára tegnap felelőtlennek és diszkriminatívnak nevezte Izrael légi csapásait, az Egyesült Államok viszont a Hamász rakétatámadásait ítélte el. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és aggodalmát fejezte ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.