Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, Lapidnak sikerülhet

Elkerülhető lehet a két éven belüli ötödik választás, a Van Jövő pártnak lehet elegendő támogatása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 05. 18:30
NETANJAHU, Benjmin; RIVLIN, Reuven
Jai Lapídnak magyar vér is folyik az ereiben. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudott kormányt alakítani a kedd éjfélkor lejáró határidőig Benjámin Netanjahu, ami azt jelenti, hogy emiatt tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül a Likud nélkül koalíciós kormányt felállítania. Netanjahu kedd este közölte az elnökkel, hogy nem tudott többséget szerezni a százhúsz fős parlamentben, ennek értelmében visszaadta a mandátumot az államfőnek.

– Az alaptörvény szerint meghatározott 28 napos időszak, amikor Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek kormányt kellett volna alakítania, lejárt

– jelentette be Reuven Rivlin államelnök a közösségi oldalán.

Netanjahu a március 23-i, két éven belül a negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, de négy héttel ezelőtti felkérése óta ez nem sikerült. Ha senki sem lesz képes a kormány megalakítására, akkor ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.

– Az izraeli népet csapás csapás után érte: járvány, munkanélküliség, politikai problémák. Kötelességünk a leggyorsabban kormányt alakítani az állam és minden állampolgár érdekében

– jelentette ki Beni Ganc miniszterelnök-helyettes, a Kék és Fehér liberális párt elnöke.

Jaír Lapid, a Van Jövő párt vezetője érkezik Reuven Rivlin izraeli államfő jeruzsálemi elnöki rezidenciájára május 5-én
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Reuven Rivlin államelnök szerdán Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel kormányalakításra. Rivlin indoklása szerint a megbeszéléseken a kneszet százhúsz képviselőjéből 56-an Lapid mögé sorakoztak fel. Emellett a négy honatyával rendelkező, Raam nevű, muzulmán hagyományőrző arab párt is közölte, hogy kész együttműködni bármely kormányfőjelölttel, és a hét parlamenti mandátumot szerzett Jobbra (Jamína) nevű párt sem zárta ki, hogy koalícióra lépjen egy Lapid vezette kormánnyal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.