Megvádolták a rendőröket a megvert francia producer ügyében

A rendőrök nem tagadják, hogy erőszakot alkalmaztak. De szerintük a férfi erős kannabiszszagot árasztott, és ellenállt.

Magyar Nemzet
2020. 11. 30. 11:41
null
This video grab taken on November 27, 2020 from an AFP video shows CCTV camera footage, widely distributed on social networks, shows producer Michel Zecler being beaten up by police officers at the entrance of a music studio in the 17th arrondissement of Paris on November 21, 2020. - Four French police officers were detained for questioning on November 27, 2020 after a video showed them beating up a black music producer in Paris, sparking outrage from the government and celebrities, a source close to the case told AFP. The officers, who have been suspended from duty, were being held at the National Police Inspectorate General (IGPN), and prosecutors opened an investigation into violence by a person in authority and false testimony, the source said. (Photo by - / Michel Zecler / GS Group / AFP) Fotó: - / MICHEL ZECLER / GS GROUP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rémy Heitz, Párizs ügyésze vasárnap sajtótájékoztatón ismertette a Michel Zecler ügyben elrendelt nyomozás jelenlegi állását. Az ügyész összefoglalta a vizsgálat alá vont rendőrök vallomását. Eszerint november 21-én este három rendőr igazoltatni akarta Michel Zeclert.

A producer ugyanis a kijárási korlátozás ellenére az utcán tartózkodott, nem viselt maszkot, és erős kannabiszszagot árasztott. Az igazoltatás megkezdésekor azonban Zecler megszaporázta a lépteit, és megpróbált visszamenekülni stúdiójába, hogy elkerülje az igazoltatást.

 

A rendőrök a gyanúsan viselkedő férfit követték a stúdiójába, hogy igazoltatni tudják. Állításuk szerint a producer ekkor megütötte őket. Mindhárom rendőr elismeri, hogy ekkor valóban ütésekkel próbálták az erősen ellenálló producert megfékezni és együttműködésre bírni, egyikük a gumibotját is használta.

Ugyanakkor tagadják Zecler vádjait, miszerint a rendőrök „koszos niggernek” nevezték őt, és más rasszista módon sértegették volna, valamint azt is, hogy jelentésükben valótlanságokat állítottak. A rendőrök elismerik, hogy az ütlegelés nem volt elfogadható a sértett együttműködésének az elérésére, de a hétköznapi esetnek induló, majd ellenállásba ütköző igazoltatás során a stúdió szűk előterébe szorulva félni kezdtek, és az események elfajultak.

 

A rendőri erősítéssel megérkező és a nyomozás alá vont negyedik rendőr is elismerte, hogy könnygázbombát dobott a helyiségbe, mert a helyszínre érkezve nem volt információja arról, pontosan mi történik a stúdióban, csak annyi, hogy a bent lévő három rendőrnek segítségre van szüksége.

Zecleren orvosa a következő sérüléseket állapította meg:

varrást igénylő fejbőrsérülés, alsó ajak felrepedése, véraláfutás a bal csuklón, nyolc centiméteres seb a bal lábon, zúzódás a jobb kézfejen, és két centiméteres véraláfutás a jobb lábon. Az orvos a producert hat napra felmentette a munkavégzés alól.

A párizsi ügyészség indítványozta a négy, 23–35 év közötti rendőr letartóztatását, de az ügyhöz kirendelt vizsgálóbíró csak két rendőrt helyezett vizsgálati fogságba, a másik két gyanúsított megfigyelés alatt marad.

Az igazoltatást megkísérlő és a stúdióba behatoló három rendőrt már vád alá helyezték közfeladatot ellátó tisztviselő által fegyveresen és csoportosan elkövetett szándékos, fajgyűlöleten alapuló erőszakért, hamis vallomáson alapuló hivatalos jelentés készítéséért, magánlaksértésért, valamint magántulajdonban elkövetett károkozásért.

A fekete producer esete, valamint a közbiztonsági törvényjavaslat miatt szombaton Franciaország-szerte tüntetéseket szerveztek. A demonstrációk erőszakba torkolltak, a vandálok épületeket gyújtottak fel, összecsaptak a rendőrökkel, még Molotov-koktélt is dobtak rájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.