Mélyül a válság a CDU-ban

Kicsúcsosodtak a német kereszténydemokraták belső gondjai, miután bejelentette távozását Annegret Kramp-Karrenbauer, aki mindössze egy bő éve vette át a párt vezetését.

2020. 02. 11. 13:54
German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer attends the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin
Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a két kulcspozíciót egy kézben kell tartani Fotó: Hannibal Hanschke Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akut vezetési válságban csúcsosodtak ki hétfőre a német kereszténydemokraták belső gondjai, miután bejelentette távozását Annegret Kramp-Karrenbauer, aki mindössze egy bő éve vette át a CDU, Európa első számú politikai pártjának vezetését. A német közéletben gyakran csak AKK monogrammal emlegetett politikusnő azt is közölte, nem indul a kancellárjelöltségért a 2021-re tervezett Bundestag-választások előtt, viszont marad a védelmi miniszteri poszton Angela Merkel kormányában. Továbbá a CDU éléről sem azonnal távozik, hanem megvárja, amíg döntés születik az utódjáról, és irányítani is akarja e folyamatot.

– A pártelnökségnek és a kancellárjelöltségnek végül egy kézben kell lennie – mondta az egykori Saar-vidéki tartományi kormányfő, hozzátéve, érett benne egy ideje a hétfőn közölt döntés. Ezzel együtt a német közélet egyöntetűen az elmúlt napok türingiai fejleményeihez köti, hogy AKK helyzete tarthatatlanná vált; ugyanúgy, ahogyan Merkel pártelnöki távozását is a CDU 2018 októberi, hesseni választási leszereplése kényszerítette ki.

Ezután vált ketté a kancellári és a pártelnöki poszt, Merkel pedig a lehetséges utódját látta Kramp-Karrenbauerben. Türingiában – mint arról a Magyar Nemzet is írt – a múlt héten abból lett botrány, hogy a CDU és a radikális jobboldali AfD szavazataival választottak tartományi kormányfővé egy liberális politikust. Merkel Afrikából üzent haza, hogy az eredményt vissza kell fordítani, a helyi miniszterelnök, Thomas Kemmerich pedig gyors lemondásra kényszerült. AKK hétfőn azt mondta, az AfD mindennel szemben áll, amiből a CDU építkezik.

Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a két kulcspozíciót egy kézben kell tartani
Fotó: Reuters

A továbbiakat illetően sok a bizonytalanság. A kereszténydemokraták azt tervezték, hogy decemberi pártkongresszusukon választják meg a 2021-es kancellárjelöltjüket, miután Merkel korábban bejelentette, nem indul újra. De elképzelhető, hogy előrehozott kongresszust tartanak.

– Nem volt meglepetés Kramp-Karrenbauer távozása, és nem is csak neki kellene felállnia, hanem a kancellárnak, aki a háttérbe szorította a konzervatív értékeket – értékelt lapunknak Ingo Gondro szász-anhalti CDU-politikus, a párt Értékek Uniója (WU) elnevezésű konzervatív platformjának alelnöke. Mint mondta, a WU favoritja a pártelnökségért korábban épp AKK-val szemben alulmaradt Friedrich Merz, és rendkívüli kongresszust sürgetnek. CDU-körökben Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő és Jens Spahn egészségügyi miniszter nevét is emlegetik lehetséges utódként, de a bajor testvérpártot, a CSU-t vezető Markus Söder tartományi miniszterelnök jelöltségét is latolgatják a német uniópártok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.