Menesztenék az egészségügyi minisztert Romániában

Nagy botrányt kavart, hogy három koronavírusos beteg halt meg egy bukaresti kórházban, az oxigén ellátását biztosító berendezés meghibásodása miatt.

null
Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), de a kormánykoalíció legnagyobb formációja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyes vezető politikusai az egészségügyi miniszter menesztését követelik, miután hétfőn három koronavírusos beteg halt meg egy bukaresti kórházban az oxigén ellátását biztosító berendezés meghibásodása miatt. Az ügyben az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot. Florin Cîţu miniszterelnök gyors és átlátható kivizsgálást kért az ügyben a belügyminisztertől. Mint fogalmazott, „mindenkinek, aki vétkes, felelnie kell”.

A PSD hétfőn egyszerű indítványt nyújt be a parlamentben a kisebbik koalíciós párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által delegált Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen. Marcel Ciolacu pártelnök szerint a tárcavezető hibás mindenért, ami a pandémia kezelése során történt. – Nem végeznek teszteket, abbahagyták az iskolai teszteléseket, Románia világszinten a tizedik helyre került az elhalálozások szempontjából. Lehet, hogy Cîţu miniszterelnök azt óhajtja, hogy világelsők legyünk, csak ezzel magyarázható Voiculescu tisztségben tartása – fogalmazott a szociáldemokrata pártelnök. Az egészségügyet irányító tárcavezető távozását követeli a szintén ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség is.

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter
Fotó: Facebook

A PNL és az USR között állandósuló koalíciós konfliktust is tovább élezte az újabb kórházi botrány. A nemzeti liberálisok több vezető politikusa is Voiculescu leváltását sürgette. Dan Barna, az USR társelnöke viszont megvédte Voiculescut, s hallani sem akar menesztéséről. Florin Cîțu miniszterelnök ezt követően nyilvánvalóvá tette, a tárcavezető esetleges leváltásáról ő maga dönthet, ez nem képezheti vita tárgyát. Kelemen Hunor, a legkisebb koalíciós párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kedden leszögezte: Voiculescut továbbra is alkalmasnak tartja a tárcavezetői tisztségre.

Elemzők azt valószínűsítik hogy a törvényhozásban az egészségügyi miniszter menesztéséről szóló ellenzéki indítványkor az koalíciós pártok a viták ellenére összezárnak Voiculescu körül, de a PNL részéről folytatódni fognak a támadások az USR-es politikus ellen. A nemzeti liberálisok és az USR között a közös kormányzás tavaly decemberi megkezdése óta állandó a vita. Ennek oka, hogy a két párt többé kevésbé ugyanazon jobboldali, liberális, a PSD-t mereven elutasító szavazóbázison osztozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.