Mentelmi joggal védekezik a vádak ellen Netanjahu

Az izraeli ügyvezető kormányfőt előzőleg közhivatallal való visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádolta meg a rendőrség nyomozati anyaga alapján Aviháj Mandelblitt főügyész.

Magyar Nemzet
2020. 01. 02. 10:14
Protesters hold placards as they demonstrate against an Israeli supreme court hearing regarding the legality of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu forming a new government, in Jerusalem
A kormányfő hívei a bíróság előtt. Nem bíznak a talárosokban Fotó: Ammar Awad Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este mentelmi jogot kért Juli Edelsteintől, az izraeli parlament, a kneszet házelnökétől Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, a jobboldali Likud párt minap újraválasztott elnöke. A kormányfőt előzőleg közhivatallal való visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádolta meg a rendőrség nyomozati anyaga alapján Aviháj Mandelblitt főügyész. Az izraeli törvények szerint a kormányfő mentelmi jogáról a Kneszet mentelmi bizottsága dönt, mivel azonban a tavaly szeptemberi választások óta nem jött létre kormány és nem állt fel a kneszet legtöbb bizottsága, köztük a mentelmi sem, ezért kérelme várhatóan ügyének elhalasztását jelenti. Elképzelhető, hogy a mentelmi bizottság csak a következő, március 2-i választások után megalakuló parlamentben áll csak fel.

A kormányfő hívei a bíróság előtt. Nem bíznak a talárosokban
Fotó: Reuters

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság – egyes várakozásokkal szemben – kedden nem döntött arról, hogy a márciusi választások után elvileg megbízható-e kormányalakítással Netanjahu az ellene benyújtott vádiratok miatt. Előzőleg, hétfő este mintegy ötszáz tüntető a Likud zászlóival és Netanjahu képeivel tiltakozott Tel-Avivban az ellen, hogy a legfelső bíróság esetleg megakadályozhassa az országot egy évtizede vezető, hetvenéves Likud-politikus újabb kabinetalakítását. Dahlia Scheindlin ismert izraeli politikai konzultáns egy hete lapunknak azt nyilatkozta, az ország igazságszolgáltatását a jobboldal komoly nyomás alatt tartja. A kneszet december 11-én feloszlatta magát, és új előrehozott parlamenti választásokat írt ki idén márciusra, miután a szeptemberi, immár második tavalyi voksolás ismételten patthelyzetet eredményezett.

Sem Netanjahu, sem pedig az ellenzéki Beni Ganc nem tudott kormányt alakítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.