Merényletek Srí Lankán: letartóztatták a rendőrparancsnokot és a volt védelmi minisztert

Letartóztatták Srí Lankán Pudzsit Dzsajaszundra rendőrfőparancsnokot és a volt védelmi minisztert, Hemasiri Fernandót, mert nem tettek meg mindent a Húsvétvasárnap elkövetett merényletek megelőzése érdekében – Ruvan Gunaszakera rendőrségi szóvivő kedden.

2019. 07. 02. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gunaszakera újságíróknak hozzátette, hogy a rendőrség a nyomozás későbbi szakaszában tájékoztatja a sajtót a részletekről.

Dzsajaszundrát és Fernandót abban a két kórházban tartóztatták le, ahova nemrég orvosi kezelés céljából vonultak be.

Dappula De Livera főügyész a letartóztatást követően nem zárta ki azt sem, hogy emberiesség elleni bűnökben is vádat emelnek ellenük.

Ők ketten az első magas rangú állami tisztségviselők, akiket letartóztatnak a merényletekkel kapcsolatban.

Dzsajaszundrát és Fernandót korábban már meghallgatta a merényletek kivizsgálására felállított parlamenti bizottság, ahol elutasították az ellenük felhozott vádakat. Dzsajaszundra később azt mondta, hogy a bizottság alkut ajánlott neki, miszerint ha elismeri a felelősségét abban, hogy a rendőrség hanyagul kezelte a merényletekre vonatkozó előzetes információkat, és ha lemond, akkor diplomáciai posztot kap. Elmondása szerint ő az alkut visszautasította, ezután pedig kényszerszabadságra küldték.

Fernando a bizottságnak azt vallotta, hogy a merényleteket megelőző biztonsági ülésekre Maitripala Sziriszena elnök Srí Lanka-i elnök utasítására nem engedték be a kormányfőt, Ranil Vikremeszinghét, mert a két politikus nem volt jó viszonyban egymással.

Az ország törvényei értelmében a biztonsági erők az elnök irányítása alatt állnak.

A merényleteket megelőzően többen figyelmeztették a Srí Lanka-i hatóságokat – egyebek közt az indiai titkosszolgálat is -, hogy iszlamisták támadásokra készülnek, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

Sziriszena nem fűzött megjegyzést az őt ért vádakhoz, ám korábban jelezte: nem fogadja el a parlamenti nyomozóbizottság eredményeit.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyeknek legalább 359 halálos áldozata volt, mintegy ötszázan megsebesültek. A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát helyi iszlamista szervezetet gyanúsították, az Iszlám Állam terrorszervezet kedden jelentkezett elkövetőként. A halálos áldozatok között 40 külföldi van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.