Milliószám érkezik a kínai vakcina Törökországba

A 83 milliós Törökországban már több mint 1,2 millió embert beoltottak, főként a kínai vakcinával.

MTI
2021. 01. 25. 9:04
ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török államfõt (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Török elnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba – jelentette a török sajtó hétfőn. Ankara összesen ötvenmillió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges oltása. A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, jelenleg pedig egymillió 248 ezren áll a mutató. Eddig túlnyomórészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 85 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

A török egészségügyi minisztérium által közreadott képen kipakolják a Sinovac Biotech kínai biogyógyszerészeti vállalat az új koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát tartalmazó szállítmányt az ankarai Esenboga repülőtéren. Törökország ötvenmillió adag vakcinát rendelt a kínai vállalattól
Fotó: MTI/AP/Török egészségügyi minisztérium

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül másfél százalékát teszik ki.

A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 6,5 millió dózis egy tízmillió adagos részlet első csomagja, tehát a közeljövőben további 3,5 millió vakcina érkezése várható. Bár a bevizsgálás körülbelül két hetet vesz igénybe, a hétfői szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

Recep Tayyip Erdogan török államfőt (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában
Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai–német Pfizer–BioNTechkel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szombaton azt közölte, hogy

a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 5277 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma száznegyven volt. Az új esetek napi száma december elején még harmincezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.