Csaknem háromezerrel több a fertőzött Csehországban

Folyamatosan emelkedik a kórházban kezelt betegek és a halálos áldozatok száma is – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból. A cseh állam válsághelyzetekben vállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. Az úgynevezett kurzarbeit javaslatát pénteken rendkívüli ülésen fogadta el a cseh kormány.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 30 ezret. A bizonyítottan koronavírusosok számának növekedése szeptemberben gyorsult fel. Míg a korábbi hónapokban egyszer sem lépte túl a napi ötszázat, szeptemberben a napi emelkedés csak kétszer volt ötszáz alatt. E hét első négy napján a fertőzöttek száma elérte 9100-at.

A legújabb statisztikák szerint a kórházakban kezeltek száma 670-re emelkedett, közülük 131-nek súlyos az állapota. Az elhalálozások száma csütörtökön 142-re nőtt, ezeknek majdnem a fele szeptemberre esik.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a képviselőház szakbizottságának zárt ülésén a kiszivárgott információk szerint felhívta a figyelmet arra, hogy ha ilyen tempóban emelkedik a kórházban kezeltek száma, akkor gondok lehetnek a speciális kórházi ágyakkal és a szakszemélyzettel.

Az elvégzett napi tesztek száma átlagban húszezer körül mozog. A helyzet továbbra is Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra 205 fertőzött jut. Csehország hetven járásából már több mint harmincban száz felett van a százezer lakosra eső fertőzöttek száma. Prága többtucatnyi iskolájában is megjelent a járvány, Zdenek Hrib főpolgármester ezért találkozni kíván az egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a teendőket.

a bérek állami támogatásáról Döntött a cseh kormány

A rendszer tervezetét a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek több hónapos egyeztetése és kölcsönös kompromisszumok alapján a munkaügyi minisztérium dolgozta ki.

Az elképzelések szerint a bérek állami támogatását novemberben vezetnék be, azt követően, hogy lejár a hasonló céllal a tavaszi koronavírus-járvány következményeinek mérséklésére elfogadott úgynevezett Antivírus-program.

A kormány a tervezetet mihamarabb a parlament elé szeretné terjeszteni, hogy az novemberben életbe léphessen, s ne legyen szükség az Antivírus-program meghosszabbítására. Miloš Zeman államfő már korábban közölte, egyetért a törvénymódosítással, és a parlamenti elfogadás után aláírja azt. Az állami bértámogatást akkor kapnák meg a munkavállalók, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás vagy gazdasági válság miatt nem képes munkát biztosítani a számukra teljes munkaidőben. Alapvető célja, hogy megakadályozza az elbocsátásokat.

Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot ledolgozzanak. A hetvenszázalékos bértámogatásra három hónapig lenne jogalap, azt követően a támogatás mértéke hatvanöt, majd hatvan százalékra csökkenne. Az állami bértámogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák. A kurzarbeit bevezetéséről mindig a kormány döntene külön rendelettel.

Országos méretben a rendszert akkor vezetnék be, ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal emelkedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma pedig meghaladná a négyszázezret – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.