Moszkva önmérsékletre szólította fel Washingtont és Teheránt

Moszkva figyelemmel kíséri a Perzsa-öbölben és az Irán körül kialakult helyzetet és mindenkit önmérsékletre szólít fel – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Forrás: MTI2019. 06. 21. 20:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A helyzet a Perzsa-öbölben nagyon feszült, ami komoly nyugtalanságot kelt” – nyilatkozott Peszkov az Egyesült Államok és az Irán közötti feszültség kiéleződéséről.

„Figyelemmel kísérjük a helyzetet és önmérsékletre szólítunk fel minden országot, amelynek köze van hozzá” – mondta.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes „rendkívül veszélyesnek” nevezte a Perzsa-öbölben kialakult helyzetet, az hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok „a háború szélén egyensúlyoz”. A diplomata szerint a tény, hogy a csapásmérés a tervezéstől már eljutott a döntéshozatal szintjére, azt bizonyítja, hogy Washington „provokálja a helyzetet, azt a nyílt konfliktus szakadékában gurulás felé taszigálja, bármennyire is igyekszik a Pentagon ennek az ellenkezőjét állítani”.

Rjabkov kifogásolta, hogy az Egyesült Államok ahelyett, hogy érdemi megfontolás tárgyává tenné a válság politikai rendezését sürgető orosz javaslatokat, inkább azzal vádolja Moszkvát, hogy ki akarja terjeszteni befolyást.

A miniszterhelyettes arra szólította fel Washingtont, hogy mérlegelje a következményeket és óva intett a felelőtlen lépésektől. Június 13-én két tankerhajót ért támadás az Ománi-öbölben. Az Egyesült Államok a történtekért Iránt tette felelőssé, álláspontját Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította.

Az iráni légvédelem csütörtökön lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a pilóta nélküli felderítő eszközt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le.

A The New York Times értesülése szerint Donald Trump elnök csütörtökön jóváhagyta, az Egyesült Államok pénteken csapást mérjen iráni célpontokra, de végül leállította a műveletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.