Nehezen áll össze az uniós biztosi kirakós

Hosszas huzavona után Emmanuel ­Macron francia elnök csütörtökön megnevezte az új biztosjelöltjét. Párizs ezúttal egy férfit delegálna az Ursula von der ­Leyen vezette Európai Bizottságba.

Judi Tamara
2019. 10. 25. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas huzavona után Emmanuel ­Macron francia elnök csütörtökön megnevezte az új biztosjelöltjét. Párizs ezúttal egy férfit, mégpedig Thierry ­Bretont, az Atos francia informatikai vállalat vezérigazgatóját, egykori francia pénzügyminisztert delegálná az Ursula von der ­Leyen vezette Európai Bizottságba (EB). A francia jelölt nemének fontos szerepe van: Von der Leyen már megválasztása után kikötötte, hogy politikai, földrajzi és nemi egyenlőségre törekszik majd, így elméleti szabályként minden tagállamtól egy férfi és egy női biztosjelöltet kért. Bár ezt az EU-országok nem tartották be (kivéve Románia), a leendő elnöknőnek így is rekordszámú, 13 női aspiránst sikerült összegyűjtenie. Az Európai Parlament demokratikusnak nevezett kontrollja ugyanakkor két hölgyet is leszavazott: a román Rovana Plumb az etikai vizsgálatot, a francia Sylvie ­Goulard pedig a szakbizottsági meghallgatást bukta el. A magyar jelöltet, Trócsányi Lászlót szintén az etikai aggályokkal érvelve gáncsolták el. (Magyarország Várhelyi Olivért, EU-hoz akkreditált magyar nagykövetet jelölte meg Trócsányi utódjaként.)

Való igaz, hogy az EP két nőt és egy férfit is leszavazott. Meglátjuk, hogy alakul a vége. A lényeg, hogy ebben az EB-ben lesz az eddigi legnagyobb számban a nők aránya – kommentálta csütörtökön a fejleményeket Von der Leyen, azt sejtetve, hogy hajlandó lemondani a nemi kritériumáról. A rossz nyelvek szerint a ­leendő elnöknőnek persze nincs is más választása: az új EB hivatalba lépése már így is legalább egy hónapot csúszik, a három pótjelölt még az EP előtt sem jelent meg. Románia – az országon nagy a brüsszeli nyomás, hogy nőt delegáljon – a kormányválság miatt egyelőre még nem rakott új nevet a kalapba.

A lapokat a brexit pedig csak tovább keveri: csütörtökön Ursula von der Leyen már arról beszélt, hogy amennyiben a brexit a jövő évre tolódik át (tehát nem technikai jellegű, pár hetes halasztás lesz), a szigetországnak is biztost kell jelölnie. Ennek lehetőségét Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor már számos alkalommal kizárta. A brit sajtóban egyfajta Brüsszel-ellenes tréfaként Nigel Farage – azaz Mr. Brexit – nevét emlegetik a jelölés kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.