Nem kér Merkelből a keletnémet CDU-vezetés

Eltanácsolták Angela Merkelt vezető kelet-németországi kereszténydemokrata politikusok attól, hogy mellettük kampányoljon az idei tartományi választások előtt. Ez annál is kellemetlenebb a kancellár számára, mivel maga is az egykori NDK-ban nőtt fel, később pedig hét éven keresztül állt keleten egy tartományi CDU-szervezet élén.

2019. 02. 19. 10:37
Protesters demonstrate during a visit of German Chancellor Angela Merkel in Chemnitz
Tiltakozók Chemnitzben a kancellár tavalyi látogatásakor Fotó: Axel Schmidt Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könnyeivel küszködött a hét végi, müncheni biztonságpolitikai konferencián Angela Merkel: a beszéde végén felcsattanó vastaps már a búcsúzó kancellárnak is szólt.

A búcsú tavaly kezdődött meg, amikor a német kormányfő lemondott pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáról, a legvége azonban akkor következik majd be, amikor – Merkel szerint legalábbis 2021-ben – a Bundestag új kancellárt választ Németország élére. Mindenesetre minapi nyilatkozataikkal vezető keletnémet politikusok csak felgyorsították a folyamatot, amikor Merkel értésére adták: nem szívesen látnák mellettük kampányolni azokban a tartományokban, amelyekben az idén választásokat tartanak. Az ősszel Brandenburgban, Szászországban és Türingiában voksolnak a tartományi gyűlés tagjaira, és a legutóbbi felmérések szerint a CDU mindhárom helyen legfeljebb pár százalékponttal előzi meg az Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű bevándorlásellenes jobboldali pártot.

– Nem segítség nekünk, ha fellép a kancellár Szászországban – mondta Matthias Rössler, a tartományi gyűlés elnöke.

– Hozzáadott értéket valószínűleg nem képviselne – fogalmazott ugyanezzel kapcsolatban Michael Heym, a CDU türingiai frakcióvezető-helyettese. Más az AfD-párti ellentüntetőktől zárná el Merkelt.

Tiltakozók Chemnitzben a kancellár tavalyi látogatásakor Fotó: Reuters

– Piactéri események nem lesznek. Mindenre zárt helyen kerül majd sor – mondta Mike Mohring, a kereszténydemokraták türingiai vezetője. Merkel Hamburgban született, de lelkész apja áthelyezése nyomán az egykori NDK-ban nőtt fel, szerzett diplomát, majd lett politikus: 1993 és 2000 között a CDU mecklenburg–előpomerániai tartományi szervezetének elnöke volt. De a keleti megítélése nem jó – ez derült ki a tavalyi, chemnitzi késeléses gyilkosság után is. Ennek elkövetésével migránsokat vádoltak meg, majd Merkel arról beszélt, a helybéliek embervadászatot folytattak a külföldinek kinézők után.

Ettől Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal akkori elnöke elhatárolódott, koalíciós válságot is kirobbantva. Amikor Merkel – hónapokkal később – ellátogatott a szászországi városba, a távozását követelő jobboldali tüntetők fogadták.

FÉLNEK NYÍLTAN BESZÉLNI AZ EMBEREK

Számos politikus, mindenekelőtt keleten, nem fogja fel a polgárok gondjait – mondta a német alkotmányvédelmi hivatal volt elnöke az első beszédben, amelyet tavalyi leváltása óta tartott. A CDU Értékunió elnevezésű, konzervatív platformjának rendezvényén Hans-Georg Maassen úgy fogalmazott: – Sokan félnek attól, hogy szabadon kifejtsék a véleményüket. Nem akarják, hogy a jobboldali sarokba helyezzék őket. De ha az lesz a benyomásuk, hogy nem fejthetik ki a véleményüket, mert ezt tabusították, akkor demokráciaprobléma áll fent – mondta, a beszámolók szerint nagy tapsot váltva ki szavaival. Nemrég Stefan Kretzschmar világhírű (kelet)német kézilabdázó keltett vihart, amikor azt mondta: nincsen véleményszabadság Németországban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.