Nem sikerül elmozdítani Madurót

Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz érkezett találkozóra Nicolás Maduro venezuelai vezető, hogy a két ország megerősítse az együttműködését. Elemzők szerint Maduro további segítséget vár orosz kollégájától, ám Putyin egyelőre nem szándékozik további komoly anyagi támogatást nyújtani a gazdasági válság sújtotta országnak. Közben Donald Tump amerikai elnök újabb kísérletet tett a Maduro-vezetés megdöntésére, ezúttal az ellenzéknek folyósított demokráciasegély összegét triplázta meg.

Zetelaki Réka
2019. 09. 26. 13:54
Venezuelan President Nicolas Maduro visits Moscow
A venezuelai és az orosz államfő ezúttal Moszkvában rázott kezet az együttműködésre Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvába érkezett szerdáén Nicolás Maduro venezuelai elnök, hogy négyszemközt tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Előzetes hírek szerint Maduro azért kereste fel szövetségesét, mert további segítséget remél az amerikai szankciók által megtépázott országának, bár konkrét dokumentum aláírására nem kerül sor. Szakértők szerint Vlagyimir Putyin egyelőre nem szándékozik gazdasági megfontolások miatt több, komolyabb segítséget nyújtani venezuelai pártfogoltjának. „Az oroszoktól manapság azt lehet hallani, hogy Putyin Madurót idiótának tartja, nem is kedveli, csak azt akarja, hogy visszafizesse az oroszoktól kapott kölcsönt” – fogalmazott a venezuelai ellenzéki vezető, Juan Guaidó képviselője, Va­nessa Neumann Londonban.

A Reuters arról írt, Putyin bejelentette, hogy 1,5 millió influenza elleni oltóanyagot szállít a közeljövőben az országba. Az orosz–venezuelai együttműködésről egyébként valóban keveset tudni. Többször érkeztek olyan orosz szállítmányok Venezue­lába, amelyek a helyi vezetés szerint élelmiszer- és gyógyszersegélyeket tartalmaztak, de a nemzetközi sajtó katonai segítséget gyanított. Azt a szocialista vezetők is elismerték, hogy az elnök védelmének biztosítása céljából kisebb orosz katonai csapatok tartózkodnak Venezuelában.

A venezuelai és az orosz államfő ezúttal Moszkvában rázott kezet az együttműködésre
Fotó: Reuters

Maduro egyébként a nemzetközi közösség irányába is egyre több gesztust tesz. Tegnap egyetértési megállapodást írt alá a venezuelai kormányzat az ENSZ emberi jogi irodájával, s ezzel jóváhagyták az ENSZ emberi jogi tisztviselőinek folyamatos jelenlétét az országban. A múlt héten pedig párbeszédbe kezdett a kisebb ellenzéki erőkkel, ám az USA által támogatott Juan Guaidó és pártja elutasította az együttműködést.

„Katonai invázióval fenyegetés, súlyos gazdasági szankciók, az ellenzéki vezér elnökként elismerése, felkelésre való lázítás – az Egyesült Államok már mindent megpróbált, hogy elmozdítsa a hatalomból Nicolás Maduro venezue­lai elnököt” – idézi a Financial Times brit gazdasági lap az amerikai lépéseket. Most Mark Green, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének főigazgatója jelentette be, hogy Donald Trump kormánya megháromszorozza a Venezuela demokratikus átmenetére szánt amerikai segély összegét. A döntés azt követően született, hogy tárgyalásokat folytattak Carlos Vecchióval, az USA által venezuelai nagykövetnek elismert ellenzéki politikussal.

A demokráciasegély ugyanakkor több kérdést is felvet. Nemcsak azért, mert az „amerikai demokráciacsinálás” a harmadik világban már-már szitokszónak számít, hanem mert annak összegét a közép-amerikai szegény régiók­nak szánt összegekből, illetve a Kolumbiába menekült venezuelai állampolgároknak folyósított segélyekből különítették el. Trump egyébként ezt azzal indokolta, hogy Honduras és Guatemala nem képes visszafogni az USA-ba irányuló migrációt, ezért csökkentik az országok támogatását. A segélycsomag elsősorban kommunikációs eszközök, utazási költségek és képzések kifizetését célozza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.