Németországban razziáztak a bécsi merénylő társai után kutatva

A német hatóságok razziákat tartottak a bécsi merénylő tettestársai után kutatva péntek reggel. A Der Spiegel szerint a szálak akár a négy évvel ezelőtti berlini merényletig vezethetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung2020. 11. 06. 10:30
ANSCHLAG IN WIEN: KRANZNIEDERLEGUNG AM TATORT
Az osztrák fővárosban megerősített rendőri készültség mellett folytatódik az élet. Fotó: dpa Forrás: dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel házkutatásokat tartottak a bécsi merénylő németországi ismerőseinél: a német sajtó információi szerint a rendőrség legalább négy olyan férfinál razziázott, akik a terrorellenes egységek látókörében vannak és a húszéves Kujtim Fejzulaival is kapcsolatban álltak. A Süddeutsche Zeitung arról írt: Osnabrückben, Kasselben és Pinnebergben, tehát Németország északi részén, távol a német–osztrák határtól került sor a házkutatásokra.

Egyelőre ugyanakkor nincs jele annak, hogy bármelyiküknek is része lett volna a négy halálos áldozatot követelő hétfői terrortámadás előkészítésében. A német szövetségi bűnügyi hivatal egyelőre nem indított ellenük nyomozást.

Németország és Ausztria kéz a kézben fognak nyomozni az ügyben, az osztrák hatóságok állandó információmegosztást, a merénylő kapcsolati hálójának felkutatását kérték a németektől, írja a Süddeutsche Zeitung.

Kujtim Fejzulai az Instagram-oldalán pózolt a gyilkos fegyvereivel
Fotó: Instagram

Utóbbival kissé ellentétes módon a német Der Spiegel ma reggel arról cikkezett, hogy

a németek gyakorlatilag már szeptember vége óta figyelik a bécsi terrorista ismerőseit, a mai razziák célpontjait.

Ez egybevág azzal, hogy Szlovákia – a merénylő itt vette a fegyvereit – már a nyáron értesítette az osztrák hatóságokat arról, hogy a férfi náluk járt, és feltehetőleg felfegyverkezve tért vissza Ausztriába. Karl Nehammer osztrák szövetségi belügyminiszter a héten maga is kijelentette: valóban „félrecsúszhatott” bizonyos információ, emiatt egy független bizottság fogja vizsgálni, hibáztak-e az osztrák hatóságok.

A berlini merénylővel tartozhatott egy körbe

Szintén a Der Spiegel információja, hogy

a később az Iszlám Állam katonájaként azonosított terrorista a négy évvel ezelőtti berlini merénylet elkövetőjével tartozhatott egy tágabb dzsihadista sejthez.

Négy évvel ezelőtt egy tunéziai menedékkérő Berlin egy karácsonyi vásárába hajtott be teherautóval, ahol tizenegy embert halálra gázolt, s előtte a jármű vezetőjével is végzett.

A berlini és a bécsi elkövető közötti kapcsolat az a huszonkét éves potenciális iszlamista, aki évekig élt az osztrák fővárosban, ám nemrég visszaköltözött Németországba. A férfi otthonát szintén átkutatták péntek reggel. Ő és a berlini merénylő ugyanannak az imámnak a prédikációit hallgatták – írja a lap, amelynek arról is tudomása van, hogy

a pénteken átkutatott németországi személyek közül legalább kettő Bécsben járt a nyáron, és Kujtim Fejzulainál szálltak meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.