Nemigen tartanak a vírustól az oroszok, a negyedük szerint kitaláció

Azok a csoportok, amelyek nem hisznek a vírusban, teljesen másképpen viselkednek, mint a többiek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 29. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok közel harmada, 32,8 százaléka egyáltalán nem tart a Covid-19 járványtól, és úgy gondolja, hogy a veszélyt erősen eltúlozták – derül ki az orosz Közgazdasági Főiskola–Nemzeti Kutatóegyetem legfrissebb felméréséből. Emellett a válaszadók közel egynegyede (23,2 százaléka) szerint a koronavírus nem is létezik, és csak az az „ebben érdekelt körök kitalációja”.

Az intézet kutatása rámutat arra is, hogy azok a csoportok, amelyek nem hisznek a vírusban vagy annak veszélyességében, teljesen másképpen viselkednek, mint a többiek. A csoport közel fele (43 százalék) például változatlanul látogatja a rokonoka, és ugyanúgy használja a közösségi tereket, ahogyan korábban. Azok között, akik nem kérdőjelezik meg a járvány létezését, csupán 18 százalék találkozik a rokonaival, és csak 10 százalékuk vitatja a karantén bevezetésének a szükségességét.

Érdekes eredményeket jelez a kutatás a szkeptikusok köréről is: a felmérésből kiderül, hogy leginkább a lakosság azon része hajlamos a Covid-19 tagadására, akik elvesztették a munkájukat, vagy akiknek a gazdasági- és életkörülményeik rossz irányba fordultak a globális járvány hatására. Ilyen helyzetben az emberekben csökken a veszélyérzet és meggondolatlanul tudnak cselekedni.

- Ha az ember nem érzi a veszélyt, akkor úgy gondolja, hogy kizárólag a karantén akadályozza őt abban, hogy dolgozni tudjon, vagy új munkát találjon – idézte az RBK orosz hírügynökség a tanulmány egyik szerzőjét, Ruszlan Artamonovot.

Oroszországban péntekig több mint 387 ezer embernél regisztrálták a kórt, és 4374-en hunytak el a koronavírus következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.