Nő a gyűlölet az LMBTQ-társadalommal szemben Spanyolországban

Egyre több támadás éri az LMBTQ-embereket Spanyolországban. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2021 első felében közel 10 százalékkal nőtt meg a különböző gyűlölet-bűncselekmények száma 2019 azonos időszakához képest. Júliusban halálra vertek egy fiatal meleg fiút, Valenciában egy csókolózó párt inzultáltak, Barcelonában pedig a tengerparton rontottak rá két homoszexuális párra.

2021. 07. 30. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megugrott az LMBTQ-emberek ellen elkövetett bűncselekmények száma a nyitottságáról híres spanyol társadalomban. Július elején egy csoport fiatal előzetes konfliktus nélkül halálra vert egy meleg fiút a galíciai A Coruña városában. Az összes gyanúsítottat elkapták, a nagykorúakat pedig már börtönbe is küldték. Szerte Spanyolországban több ezer fős tüntetéseket tartottak a történtek miatt és követelték az igazságos ítéletet Samuel haláláért.

Valenciában június végén betörték egy fiatal fiú fejét, mert párjával kézenfogva sétált. A július 5-ei héten pedig két komolyabb homofób támadást jelentettek a bántalmazottak, mely példátlan. Az egyik meleg áldozat elmondta: épp párjával csókolózott, amikor egy férfi lépett oda hozzájuk. Először csak trágár szavakkal bántalmazta őket, majd közölte: “Spanyolországban a férfiak nem csinálnak ilyen dolgokat”. Egyikük megpróbálta lenyugtatni a támadót, aki erre megütötte és eltörte az orrát. Pár nappal később hasonló támadást jelentettek be a valenciai rendőrségen, mely az egyik szórakozónegyedben történt. Egy csoport támadott meg egy LMBTQ-csoporthoz tartozó fiatalt.

Barcelonában július elején egy férfi inzultált szóban, majd rugdosott meg három fiatalt szexuális irányultságuk miatt. Szintén a katalán főváros egyik strandján két homoszexuális párt bántalmaztak. Az egyikük súlyos arcsérüléseket szenvedett és eszméletlen állapotban szállították kórházba a tengerpartról.

A katalán rendőrség a héten tartóztatott le két felnőttet és egy kiskorút a történtek miatt, de további elkövetőket is keresnek. Ez az első olyan eset, amelyet már a katalán rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel és megkülönböztetéssel foglalkozó központi egysége vizsgál ki, melyet az LMBTQ-emberek védelme érdekében hozott létre a regionális kormány. Statisztikai adatok szerint Katalóniában az év első hat hónapjában 230 gyűlölet-bűncselekmény történt, melyben 308 ember volt érintett. Ez a 2018-ban és 2019-ben elkövetett esetek több mint felét jelenti. A katalán hatóságok szerint 2015 óta megháromszorozódtak az LMBTQ-emberek elleni támadások a régióban.

Azonban nem csak Katalóniában ennyire lesújtó a statisztika. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szerdán tartott sajtótájékoztatót az országos gyűlölet-bűncselekmények kapcsán Elmondta, hogy 2021 első hat hónapjában 640 feljelentést kaptak, mely 9,3 százalékkal magasabb, mint a 2019 azonos időszakában regisztrált adat.

A 2020-as évvel nem vethetők össze reálisan a számok, mert a lakosság másfél hónapon keresztül szigorú házi karanténban volt a világjárvány miatt, így az általános bűncselekmények száma is visszaesett.

A gyűlölet-bűncselekmények legnagyobb része a rasszizmusból, majd az ideológiai különbözőségekből és a szexuális, illetve nemi hovatartozásból ered. A bűnelkövetők 80 százaléka férfi, 77 százalékuk spanyol állampolgár. A fennmaradó 23 százalékot marokkóiak és románok teszik ki.

A belügyminisztérium és a rendőrség a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések további emelkedésére számít. Ehhez hozzájárul az is, hogy az LMBTQ-csoportokhoz tartozó emberek egyre nagyobb védelmet kapnak Spanyolországban, tehát bátrabban tesznek feljelentést, mint korábban.

Június végén a kormány elfogadta az új transztörvényt, mely csillagászati büntetéseket ró a homofób támadások elkövetőire és a diszkriminálókra.

Emellett országszerte könnyíteni próbálják a melegek, leszbikusok, bi- és transzexuális emberek életét: Katalónia transzparensekkel és videós anyagok publikálásával segíti az elfogadást, a szomszédos Aragónia pedig az LMBTQ-emberek számára létrehozott segélyvonallal segíti a bántalmazások bejelentését.

Forrás: ElMundo, ElPais, ElPais, Heraldo

Borítókép: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.