No-go zónák helyett veszélyes területek

Mely területeket tart számon a rendőrség „veszélyesként” Észak-Rajna–Vesztfáliában? – szegezte neki a kérdést a tartományi kormánynak a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt. A válaszból kiderült, hogy több tucat ilyen hely létezik a legnépesebb német tartományban, és jellemzően éppen a bevándorlók által lakott környékeken.

Magyar Nemzet
2020. 06. 04. 7:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embereknek joguk van tudni, hogy lakóhelyük mely részén leselkedik rájuk nagyobb veszély, érvelt az AfD, mikor az észak-rajna-vesztfáliai kormányhoz fordult információért, hogy a rendőrök mely környékeket tartják számon „veszélyes területként”. – Csakhogy, ha nyilvánossá teszik ezeket az adatokat, az a bűnözők kezére játszik, megbélyegzi a városrészt, csökkenti a lakosok biztonságérzetét – mondott ellent a tartományi belügyminisztérium. Több évnyi vita után a bíróság végül a bevándorlásellenes pártnak adott igazat, így a napokban kiderült, hogy csak Észak-Rajna-Vesztfáliában 44, úgynevezett veszélyes terület volt, bár ezek közül több már nem áll a rendőrség érdeklődésének középpontjában.

Attól, hogy egy környéket veszélyes területnek nyilvánítanak, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a polgárok ott valóban nagyobb veszélyben vannak, kezdett zavaros magyarázkodásba a tartomány belügyminisztériuma a Deutsche Wellének (DW). A német közszolgálati csatorna egy újságírót idézve rámutatott, hogy egy hatósági szakkifejezésről, jogi fogalomról van szó, ami lehetővé teszi a rendőrök számára, hogy akár különösebb indok nélkül is igazoltathassanak valakit. Nem biztos azonban, hogy ezzel a lehetőséggel a hatóságok élnek. Nem biztos az sem, hogy ezekben a városrészekben statisztikailag több bűncselekményt követnek el. Magyarázatuk szerint, nem no-go zónákról van szó, ahová még ők is csak félve merészkednek be, csupán olyan városrészekről, utcákról, amelyek valamiért a hatóságok látókörébe kerültek. Példaként említik, hogy a mönchengladbachi stadion mögötti parkoló is a listára került, valószínűleg a mérkőzések után balhézó huligánok miatt.

Azt viszont még a DW is elismeri, hogy a 44 azonosított „veszélyes terület” közül több a többségében bevándorlók által lakott városrészekből került ki. Emlékeztettek rá, hogy a 18 millió lakosú Észak-Rajna–Vesztfáliában egyébként is magas a bevándorló hátterű lakosság aránya, majd minden harmadik ember első- vagy második generációs bevándorló. Az AfD üdvözölte a lista nyilvánossá tételét, melyből szerintük végre tudni lehet, mely környékek számítanak no-go zónáknak. A párt helyi szervezetének honlapján is többször panaszolták, hogy Köln belvárosában afrikai bandák háborúznak egymással, és megszaporodott a bűncselekmények száma.

Két évvel ezelőtt Németországban szintén élénk politikai és közéleti zajlott arról, hogy egyáltalán léteznek-e ilyen környékek. Egy akkori felmérés szerint a németek 51 százaléka értett egyet azzal, hogy igenis léteznek, 77 százalék pedig a bűnözők elleni keményebb fellépést sürgetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.