Növekszik a szárazföldön illegálisan érkező migránsok száma

Növeli saját és Európa határának védelmét Görögország, de a balkáni útvonal továbbra is népszerű.

2020. 11. 19. 21:22
null
Katakolo, 2020. november 5. A görög parti õrség tagjai figyelik, amint illegális bevándorlókat kiszállnak egy hajóból a nyugat-görögországi Katakolo kikötõjében 2020. november 3-án, miután egy 65 embert szállító csónakot mentettek ki a tengerbõl. A görög migrációügyi minisztérium november 5-én bejelentette, hogy az illegális bevándorlók közül 35-en Törökországból, a többiek Afganisztánból és Irakból érkeztek. Fotó: Jannisz Szpirunisz Forrás: MTI/AP/ilialive.gr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európának határai vannak, és Görögországnak kötelessége ezeket megvédeni

– jelentette ki szerdán Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter, hozzátéve, hogy az utóbbi időben több olyan intézkedést is hozott a kormány, melyek az ország határvédelmét szolgálják.

A politikus továbbá azt is hangsúlyozta, hogy becslései szerint az embercsempészek több mint 36 milliárd forintnyi összeget veszíthettek azzal, hogy a görög hatóságok fokozottabban ellenőrzik szárazföldi és tengeri határaikat. A kormány bevándorlási stratégiájába belevette azt a célt is, hogy a migránsok tartózkodási idejét jelentősen csökkentsék a szigeten azért, hogy a görög lakosok biztonságban élhessenek. Az új intézkedés értelmében a menedékkérők maximum fél évig maradhatnak Görögországban. Megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét, így a kérvények távolról és az interneten keresztül is előterjeszthetőek lesznek a folyamat felgyorsítása érdekében.

A görög hatóságok jelentései szerint jelenleg közel százezer menedékkérő tartózkodik az országban, akik közül mintegy húszezren táborokban élnek, ahol hónapokat, esetenként éveket is eltöltenek. Görögország jövő őszre tervezi, hogy befejezi a jobban felszerelt migránstáborok megépítését azért, hogy ne következzen be a móriai katasztrófához hasonló eset. A múlt hónapban égett le a Leszbosz szigetén található, túlzsúfolt, 13 ezer bevándorlónak fedélt nyújtó móriai menekülttábor, gyaníthatóan gyújtogatás következtében.

– Tizenkét hónap múlva már túl kellene lennünk a jelenleg hatályos rendszeren

– mondta Mitarákisz, utalva arra, hogy Athén a teljes menekültügyi stratégia átdolgozására készül, mellyel gyorsabban feldolgozhatók lennének a menedékkérelmek. A politikus beszámolója szerint mintegy 87 ezer feldolgozatlan menedékkérelem vár átvizsgálásra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikai adatai szerint az év első 11 hónapjában jelentősen megnőtt a szárazföldi határvonalat átlépők száma: november közepéig 5258 migráns érkezett a balkáni szárazföldi útvonalon Törökországból Görögországba (a tengeri útvonalon 9342-en). Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) ezen a héten közzétett jelentésében az áll, hogy októberben 3500 illegális határátlépést jelentettek a balkáni útvonalon, ami harminc százalékkel több a szeptemberi adatoknál.

– Idén mindegy 34 ezer határsértőt fogtak el, vagyis több mint kétszer annyit, mint tavaly

– nyilatkozta a minap Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó, hangsúlyozva, hogy a migránsok száma nem csökkent, rengetegen érkeznek Görögországon keresztül Magyarországra, főleg a balkáni útvonalat használva. A politikus már korábban is utalt az illegális bevándorlás veszélyeire, álláspontja szerint számos olyan terrorakciót hajtottak végre Európán kívül is, melyek a törvénytelen migrációnak köszönhetők.

Fallal védekeznek

A görög kormány még októberben jelentette be, hogy a Törökországgal határos területeken korábban felállított falat meghosszabbítják. A projekt mintegy 63 millió euróból fog megvalósulni, és a meglévő, tíz kilométeres akadályt 26 kilométerrel fogja meghosszabbítani. Az új falszakasz építési munkálatainak befejezését 2021 áprilisára tervezik. Sajtóhírek szerint több térfigyelő kamerát is beüzemelnek a több mint kétszáz kilométer hosszú görög–török határvonalon. A török kormány még idén tavasszal hozta meg azt a döntést, miszerint nem fogják feltartóztatni a balkáni úton Európába tartó migránsokat, ezzel is fokozva a Görögországgal fennálló konfliktust.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.