Önvizsgálatot tart a CDU

Német sajtóértékelések szerint lázadás formálódik a CDU elnöke ellen, sőt már a Merkel-rendszer összeomlásáról is cikkeznek. Ingo Gondro, a CDU konzervatív platformjának alelnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a párt súlyos türingiai veresége megerősíti, hogy a párt túlságosan balra fordult, a kancellár menekültpolitikája pedig az AfD kezére játszott. Az egykori NDK-ban felnőtt politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy Helmut Kohl pártja a posztkommunistákkal fogjon össze Türingiában.

2019. 10. 30. 12:08
null
Ingo Gondro és az Értékek Uniója Friedrich Merzet támogatta Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A türingiai választási eredmények csak megerősítik, amit már eddig is hangoztattunk: a CDU túlságosan balra fordult. Nem eléggé konzervatív, és megszenvedi Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját, teret engedve így az Alternatíva Németországnak (AfD) számára – mondta a Magyar Nemzetnek telefonon Ingo Gondro, a Kereszténydemokrata Unió szász-anhalti politikusa, a CDU Értékek Uniója elnevezésű konzervatív platformjának alelnöke. Mint elmondta, az Értékek Uniója támogatja a CDU bajor testvérpárttal közös ifjúsági szervezetének, a Junge Unionnak a novemberi pártkongresszusra készült indítványát, amely több beleszólást adna a párttagságnak a következő kancellárjelölt kiválasztásába.

A CDU súlyos türingiai veresége – amellyel a párt 2014-hez képest a szavazóinak az egyharmadát, az 1990-es német újraegyesítéshez képest pedig a felét veszítette el – ismételten felvetette Annegret Kramp-Karrenbauer nemcsak CDU-elnöki, de arra való alkalmasságát is, hogy a 2021-re tervezett Bundestag-választásokon Európa legnagyobb pártjának kancellárjelöltje legyen, és akár kormányfőként is Merkel helyére léphessen. A Focus német hírmagazin tegnap arról írt, lázadás formálódik az alig egy éve, 2018 decemberében megválasztott politikus ellen, az Ntv hírtelevízió kommentárja szerint pedig egyenesen „összeomlóban van a Merkel-rendszer”. Gondro és az Értékek Uniója már a pártelnökválasztáson is Friedrich Merz, Kramp-Karrenbauer – nála konzervatívabb – riválisának pártján állt.

Ingo Gondro és az Értékek Uniója Friedrich Merzet támogatta
Fotó: Twitter

A CDU hétfői elnökségi ülésén éles bírálatok érték a vezetést az eredmény miatt. Most az immár sorozatos választási kudarcokon túl az is borzolja a kedélyeket, hogy miután a türingiai választáson nyertes posztkommunista Die Linkének a lehetséges baloldali és liberális partnereivel együtt sincs többsége, felmerült, a CDU összefoghatna a Die Linkével vagy pedig a radikális jobboldali AfD-vel, amely ráadásul az összes tartomány közül éppen Türingiában számít a legszélsőségesebbnek. – Olyasvalakiként, aki Kelet-Németországban nőtt fel, számomra teljességgel érthetetlen, hogy az egykori Német Szocialista Egységpártnak (az NDK állampártjának – a szerk.) az utódja 31 százalékot szerezzen harminc évvel a berlini fal leomlása után. Nem járja az együttműködés egy ilyen párttal. A CDU, Helmut Kohl pártja a német egység pártja, a Die Linke pedig a megosztottságé – mondta a Magyar Nemzetnek Gondro, aki az AfD-vel való együttműködést éppúgy elképzelhetetlennek tartja.

Lehetséges viszont szerinte egy CDU–FDP kisebbségi kormány vagy egy, a Die Linke vezette szintén kisebbségi kabinet.

Elismerés a kancellárnak

A németországi és az európai zsidó kultúra reneszánszáért és a zsidó államért végzett munkájáért kitüntette Angela Merkelt a Zsidó Világkongresszus (WJC), amely a Budapesten született Herzl Tivadarról elnevezett díjat ítélte meg a német kancellárnak. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a müncheni díjátadón hangsúlyozta, együttes erővel fel kell lépni az antiszemitizmus, a rasszizmus, az iszlamofóbia, az idegengyűlölet és a homofóbia ellen. Merkel helytállása ebben a küzdelemben példamutató, a német kancellár „a civilizáció védelmezője”, fogalmazott Lauder. Mint mondta, Németország, Európa és az egész Nyugat érdekében hosszú kormányfői hivatali időt kíván a kancellárnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.