Optimista, ugyanakkor dacos hangnemben búcsúzott Trump

A leköszönő amerikai elnök hangoztatta: a mozgalmának még nincs vége.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI, RT.com, Deutsche Welle2021. 01. 20. 12:00
TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 20. A Fehér Ház által közreadott, videofelvételrõl készített kép Donald Trump leköszönõ amerikai elnökrõl a nemzethez intézett beszéde közben a washingotni Fehér Házban 2021. január 19-én, az utolsó hivatali napján. MTI/EPA/Fehér Ház Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump távozó amerikai elnök tegnapi búcsúbeszédében büszkén méltatta kormánya teljesítményét. – Megtettük, amiért idejöttünk, és még sokkal többet – mondta. Rámutatott: adminisztrációja helyreállította Amerika erejét otthon, és vezető szerepét világszerte, felépítette a világ legnagyobb gazdaságát, továbbá egy sor történelmi békemegállapodást ért el a Közel-Keleten. (Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálása.) Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.

– Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én lehettem az első elnök, aki nem indított új háborút. Mindenek felett azonban megerősítettük Amerika szent kötelességét, amely szerint a kormány odafigyel a népre … és senkit sem felejt el, mert mindenki számít és mindenkinek van szava.

Hozzátette: imádkozik az új kormány sikeréért, hogy biztonságot és jólétet biztosítson Amerikának.

A leköszönő elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a legnagyobb veszély, amellyel az országnak szembe kell néznie, hogy az emberek elvesztették a magukba és a nemzet nagyságába vetett bizalmukat. – Egy nemzet sem létezhet hosszú távon, ha elveszíti hitét saját értékeiben és hőseiben, mivel ezek a forrásai egységünknek és életképességünknek. Amerika nem szavát vesztett ország, tele erélytelen lelkekkel, akiket óvni kell azoktól, akikkel nem értünk egyet – hangoztatta. A Capitolium ellen intézett június 6-i „rohamról” kijelentette: – Minden amerikai elborzadt, mert a politikai erőszak támadás minden olyasmi ellen, amit mi, amerikaiak becsben tartunk, így nem szabad eltűrnünk.

Mindazonáltal a demokraták Trumpot személyesen tették felelőssé a zavargás szításáért – amit a képviselőház felkelésnek titulált – s amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene. Trump azonban bizakodik: – Most, hogy arra készülök, hogy átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet. Hűséges és örömteli szívvel, és bizakodással távozom erről a magasztos helyről és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van.

Donald Trump, a hivatalából fakadó jogkörrel élve, több mint 140 embert részesített elnöki kegyelemben. Megkegyelmezett mások mellett Steve Bannonnak, aki fő kampánytanácsadója volt 2016-ban, majd fő stratégája csaknem egy évig, és aki ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Bannononnek azonban New York államban azért még felelnie kell bizonyos ügyekben. A kegyelemben részesülők között más magas rangú kormánytisztviselők is szerepelnek, többek között Michael Flynn, Roger Stone és Paul Manafort, akiket a 2016-os választási kampányba való, feltételezett orosz beavatkozás ügyében ítéltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.