Orbán Viktor: Jó évet zár a visegrádi együttműködés

Először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a visegrádi négyek elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására – mondta pénteken Varsóban Orbán Viktor miniszterelnök, a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – kormányfőinek találkozója után.

Forrás: MTI2020. 07. 03. 15:14
ORBÁN Viktor
Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerint jó évet zárnak a V4-ek, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték.

A második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása lesz.

A miniszterelnök közölte: mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre. Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

Orbán Viktor az európai gazdaság élénkítését célzó helyreállítási tervre utalt, amelynek keretében összesen 750 milliárd euróra számíthatnának a tagállamok; 500 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában nyújtanának, 250 milliárdot pedig kölcsönök útján. Az alap, illetve az Európai Unió következő, 2021-2027-es költségvetési tervezete lesz a legfőbb témája a két hét múlva sorra kerülő uniós csúcstalálkozónak.

A V4 lengyel elnökségének célja az, hogy ez a költségvetési keret kedvező legyen a közép-európai térség országainak.

Mint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta, a költségvetési tárgyalásokon két tényezőt kell figyelembe venni. Egyrészt a közép-európai térség országait – amelyeket a második világháború után a vasfüggöny rosszabbik oldalán hagytak – nem lehet büntetni amiatt, hogy továbbra is kevésbé vagyonosak más országoknál. Másrészt nem lehet őket azért sem büntetni, mert a nyugat-európai országoknál határozottan jobban kezelték a koronavírus-járványt.

– A kiszivárgott tervek alapján úgy tűnik, lesz kompromisszum a közös uniós költségvetésről. A mezőgazdasági és kohéziós támogatások nem fognak olyan arányban csökkenni, mint azt az előző Európai Bizottság és Európai Parlament javasolta. Vagyis a nekünk jutó pénz arányaiban nem lesz annyival kevesebb, mint azt a korábbi javaslatok előrevetítették – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Mint fogalmazott, ez a visegrádiak egységének is köszönhető, a közép-európai országok támogatása nélkül ugyanis nem lehet majd elfogadni a költségvetést az Európai Tanácsban.

Orbán Viktor pénteken azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után. Közölte: azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.