Orbán Viktor: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

A miniszterelnök az EU-csúcson javasolni fogja, hogy egész Európában fogadjanak el minden bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcinát.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 14:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a szociális kérdésekre fókuszáló EU-csúcsértekezleten vesz részt Portóban, ahonnan pénteken Facebook-posztban jelentkezett be. Mint azt videóüzenetében mondta,

Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ.

„Hogyan tehetjük szociálisan biztonságossá Európát? – ez a kérdés. A magyar válasz szerint úgy, ha minden európai polgár oltáshoz jut. Ha nincs oltás, a járvány megbetegíti az embereket, ők elveszítik az állásukat, és nem tudják fenntartani a családjukat” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette:

az európai szociális helyzet kulcskérdése, hogy minden európai polgárnak biztosított legyen a vakcinához való hozzájutás.

Orbán Vikor szerint Portóban „van mit mondanunk”, hiszen Magyarországon az élet szinte teljesen kinyitott, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők visszakapták a szabadságukat. „De ez sok európai országban még nem így van” – húzta alá a miniszterelnök, aki azt is elmondta:

az EU-csúcson javasolni fogja, hogy egész Európában fogadjanak el minden, bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcinát, és gyorsítsák fel az oltás folyamatát.

A kormányfő vezette magyar delegáció – Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter – már tegnap Portugáliába érkezett. Orbán Viktor szlovén kollégájával, Janez Janša miniszterelnökkel is tárgyalt tegnap, a találkozó témája a járványügyi védekezés, az oltás nélkülözhetetlen szerepe volt.

A portói informális csúcsértekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen és Brüsszelen kívül kerül sor. A vezetők pénteken szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferencián vesznek részt, szombaton pedig a Covid utáni helyreállítás, az oktatás és készségfejlesztés, a munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Az egyeztetés második részében online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének a megerősítéséről.

A találkozó pénteki megnyitóján az uniós intézmények vezetői Portó városának kulcsait kapták kézhez ünnepélyesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.