Orosz katonák segítik Madurót

Alkotmánysértéssel vádolja az ellenzék Nicolás Maduro elnököt, aki orosz katonai gépeket fogadott Venezuelában. A chávista vezető hatalmának megdöntéséről továbbra sem tett le Juan Guaidó ellenzéki vezető, akinek most 26 éves felesége került a kampány középpontjába. Fabiana Rosales tegnap a Fehér Házban járt, hogy támogatást szerezzen a mozgalomnak. Donald Trump amerikai elnök az orosz katonák azonnali távozását követelte Venezuelából.

Zetelaki Réka
2019. 03. 28. 18:44
U.S. President Trump meets with Fabiana Rosales, wife of Venezuelan opposition leader Juan Guaido, at the White House in Washington
Fabiana Rosales támogatást kért a mozgalomnak Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2001-ben született kétoldalú megállapodás alapján tartózkodnak orosz katonák Venezuelában – jelezte tegnap Moszkva, miután több nemzetközi szervezet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy szombaton orosz gépek érkeztek Caracasba. Juan Guaidó ellenzéki vezető szerint Nicolás Maduro elnök alkotmánysértést követett el azzal, hogy beengedte az idegen katonaságot. – Úgy néz ki, Nicolás Maduro nem bízik a saját hadseregében, mivel most másikat importál – tette hozzá. A régió államait tömörítő Amerikai Államok Szervezete is elítélte az orosz katonai jelenlétet: a venezuelai szuverenitás megsértésének minősítette azt.

Miközben Guaidó most Venezuelában próbálja szervezni Maduro hatalmának megdöntését, fiatal felesége is az ellenzéki mozgalom ikonjává vált, külföldön gyűjtve támogatókat. A 26 éves aktivista, Fabiana Rosales tegnap a Fehér Házban tett látogatást, ahol Mike Pence amerikai alelnök fogadta. „Azért vonódtam bele a politikába, mert meg akarom változtatni a helyzetet a hazámban” – fogalmazott.

Fabiana Rosales támogatást kért a mozgalomnak
Fotó: Reuters

Mióta januárban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes elnöknek nyilvánította magát, majd számos állam elismerte őt, patthelyzet állt be Venezuelában. Nicolás Maduro lezáratta a határokat, hogy ne juthassanak be az országba az amerikaiak által finanszírozott segélyszállítmányok. Az importhiány és az állami szolgáltatók problémái miatt azonban a lezárt határok mögött továbbra is humanitárius válságállapot van, vélik a tudósítók. Erről tanúskodik az is, hogy hétfőn újra sötétbe borult a főváros és az ország nagy része több áramkimaradás miatt. A Maduro-kormány szerint az energiaszolgáltatás szabotázs áldozata lett, véleményük szerint kibertámadást hajtottak végre ellenük.

Helyszíni tudósítók szerint még most is sokan hagyják el az országot, bár a lezárt határszakaszok miatt a veszélyes csempészútvonalakon, életüket kockáztatva jutnak ki. Korábban arról számolt be a sajtó, hogy rengeteg katona átállt az ellenzékhez, majd kiderült, hogy pusztán kémkedésről volt szó. A venezuelai lakosság helyzete így továbbra is bizonytalan, hiszen Nicolás Maduro elnököt nemcsak a viszonylag jó színvonalon élő hadsereg támogatja, hanem Oroszország, Kína és Törökország továbbra is mellette áll. Az aggodalmat fokozza, hogy Donald Trump amerikai elnök többször is jelezte már, hogy nem zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét Venezue­lában, ugyanakkor az orosz katonák azonnali távozását követelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.