Orvosai szerint nem mérgezték meg az orosz ellenzéki vezért

A család viszont nem bízik a kórházban, szerintük csak az időt húzzák, hogy eltüntessék a nyomokat.

Forrás: MTI2020. 08. 21. 15:29
NAVALNIJ, Alekszej
Omszk, 2020. augusztus 21. Alekszandr Murahovszkij, az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõt és korrupcióellenes aktivistát kezelõ elsõ omszki mentõkórház fõorvosa nyilatkozik a sajtó képviselõinek 2020. augusztus 21-én. A fõorvos szerint nem találtak méreganyagot a szakemberek Navalnij leleteiben. Navalnij az elõzõ napon lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülõjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikust, aki kómába zuhant, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetõen a teájába csempészett toxinnal. MTI/EPA/Makszim Karmajev Fotó: Makszim Karmajev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Alekszej Navalnij szervezetében a szakemberek – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, az ellenzéki politikust kezelő első omszki mentőkórház helyettes főorvosa.

Nem gondoljuk, hogy a páciens mérgezésen esett át

– mondta.

Alekszandr Murahovszkij, a kórház főorvosa azt mondta, hogy a politikus hirtelen rosszullétét anyagcserezavar okozhatta. – A mai napra több munkadiagnózis alakult ki. A fő ezek közül, amely felé hajlunk, a szénhidrátegyensúly megbomlása, vagyis az anyagcserezavar. Ezt a vércukorszint hirtelen zuhanása váltotta ki – ismertette a diagnózist Murahovszkij. A főorvos elvetette azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta.

Alekszandr Murahovszkij, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt és korrupcióellenes aktivistát kezelő első omszki mentőkórház főorvosa nyilatkozik a sajtó képviselőinek 2020. augusztus 21-én
Fotó: MTI/EPA/Makszim Karmajev

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk–Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított – és július végén súlyos bírságok terhe miatt feloszlatott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója egy közlekedési rendőrre hivatkozva azt állította, hogy

Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de a környezete számára is halálos veszélyt jelent, ezért mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte.

 

Zsdanov mérgezésre vonatkozó állítását a TASZSZ-nak egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi forrás alaptalannak nevezte, és az mondta, hogy a fő hipotézis a pszichodiszleptikum-bevitel. Szavai szerint az ügyben azért nem indult büntetőeljárás, mert nem bizonyosodott be, hogy szándékos mérgezés történt. A Meduza ellenzéki hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Oroszországban többnyire nem vizsgálják ki az ellenzéki aktivisták és újságírók mérgezési eseteit. A rendőr azért jelent meg a kórházban, hogy szükség esetén biztosítsa a politikus átszállítását az omszki reptérre, ahová pénteken megérkezett a német Cinema for Peace Foundation alapítvány által Nürnbergből küldött Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, amely kész a berlini Charité kórházba szállítani Navalnijt. A géppel érkezett német orvosokat délutáni jelentések szerint beengedték a kórházba.

Nem szállítható

Murahovszkij főorvos péntek délelőtt azt mondta, hogy Navalnij állapota az éjszaka folyamán valamelyest javult, de nem elég stabil. Moszkvai és omszki orvosok konzíliuma arra a döntésre jutott, egyelőre nem szabad elszállítani a kórházból, hogy Németországban kezeljék. – El kell érnünk a páciens (állapotának) teljes stabilizálását – mondta Murahovszkij, aki szerint még legalább két napot vesznek majd igénybe azok a vizsgálatok, amelyek alapján meg lehet állapítani Navalnij diagnózisát. Kalinyicsenko helyettes főorvos szerint az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a légi szállítás közben fellépő légnyomáskülönbség romlást idézne elő Navalnij állapotában.

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista felesége és Anasztaszija Vasziljeva, a politikus orvosa érkezik az omszki mentőkórházba 2020. augusztus 21-én
Fotó: MTI/EPA/Makszim Karmajev

A politikus felesége, Julija Navalnaja hangot adott a gyanújának, hogy a politikust azért nem engedik Németországba szállítani, hogy a szervezetéből kiürüljenek a méreganyagok.

A család ragaszkodik a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja. Navalnaja pénteken a Twitteren is megosztott levélben személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a hivatalos követeléssel, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba.

Időt húznak?

Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist. – Anyagcserezavar rengeteg betegség esetén előfordulhat. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt – írta doktornő. Ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját aljas fogalomcserének minősítette. Vasziljeva Navalnajához hasonlóan azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. – A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok – hangoztatta a szóvivő, még Navalnaja levelének közzététele előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.