A tiltás ellenére is tömegtüntetéseket tartanak Franciaországban

A francia Nemzetgyűlés pénteken fogadta el a Teljes biztonság címet viselő törvényjavaslatot, amely – többek között – megtiltaná a rendőrök arcának közzétételét bármilyen médiatermékben. A tervezetet ellen szakszervezetek, újságírók, diákok, a sárgamellényesek és civil szervezetek is tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy véleményük szerint az új törvény súlyosan korlátozná a sajtószabadságot és a jogállamiságot.

Magyar Nemzet
2020. 11. 22. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy francia nagyvárost érintő felvonulásokat szerveztek a Riporterek határok nélkül, az Amnesty International és az újságírókat tömörítő szakszervezetek, hogy ismételt nemtetszésüket fejezzék ki a kormány által előterjesztett törvénytervezet ellen, amely alapján – s annak elfogadása esetén – ezentúl bűncselekménynek minősül majd a szolgálatban intézkedő rendfenntartók arcának a közzététele a médiában, beleértve a közösségi oldalakat is.

A demonstrációt a szervezők az országos karantén és kijárási tilalom jól ismert szabályai ellenére szervezték meg: jelenleg Franciaországban minden csoportosulás tilos.

A felvonulók egy része nem viselt egészségügyi maszkot, és a tömegben figyelmen kívül hagyta a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat is. A békésen induló tüntetést a francia rendőrség nagy erőkkel biztosította, de sötétedéskor elszabadultak az indulatok, a felvonulók szemeteskukákat gyújtogattak, üvegpalackokat és a kezük ügyébe akadó tárgyakat dobáltak a rendőrök felé. A rendőrség eleinte tartózkodott a beavatkozástól, de később vízágyúval válaszoltak az erősödő provokációra.

A törvénytervezet ellen már hetek óta tiltakozók álláspontja az, hogy az új rendelkezés elfogadhatatlanul sérti a sajtószabadságot, ugyanakkor – véleményük szerint – korlátlan teret nyit a rendőri brutalitásnak. A sajtó képviselői, valamint a Facebookon „élőző” járókelők különösen azt nehezményezik:

amennyiben olyan felvételt publikálnak a sajtóban vagy a közösségi hálón, amelyen a rendfenntartó erők képviselőjének az arca felismerhetően megjelenik, akkor őket egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 45 ezer euró pénzbüntetéssel sújthatják az új törvény rendelkezései szerint.

A francia Nemzetgyűlés által pénteken elfogadott javaslatot a szenátus jövő héten várhatóan szintén jóváhagyja. Jean Castex francia miniszterelnök a tüntetésekre úgy reagált, hogy az új törvény nem fogja korlátozni a hírközlés jogát, mert csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor az újságírók vagy a magánemberek kizárólag és szándékosan az intézkedő rendőrök arcát filmezik. A filmezés továbbra sem tilos, de a felvételeket ezentúl csak akkor szabad nyilvánosságra hozni, ha előtte a szolgálatát teljesítő rendőr arcát a felvétel készítői kitakarják.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a törvénytervezet ötlete még a korábbi belügyminiszter, Christophe Castaner személyéhez fűződik. A sárgamellényes tüntetések idején ugyanis egymást érték azok a helyszíni tudósítások, amelyekben számos alkalommal előfordult, hogy a riporterek, sőt a tüntetők is az erőszakos utcai megmozdulások megfékezésével bajlódó rendőröket és a rendőrök arcát filmezték csak, semmi mást.

Majd miután ezek a felvételek felkerültek a világhálóra, illetve bekerültek a televíziós híradásokba, a képsorokról beazonosított rendőrök és családjaik életveszélyes fenyegetéseket kaptak, sokan még az otthonukban is.

Az elfogadás előtt álló törvényjavaslatot végül az Emmanuel Macron által alapított A Köztársaság Lendületben, illetve az Agir párt képviselői dolgozták ki azzal a céllal, hogy garantálni lehessen a rendőröknek a magánélet biztonságához fűződő jogot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.