Oxfam: Több ember halhat éhen, mint amennyit elvisz a járvány

Naponta nem kevesebb mint 12 ezer ember halhat éhen a leginkább érintett országokban.

Mártonffy Attila
2020. 07. 09. 13:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány nyomán a világban több ember halhat éhen, mint amennyi belehal a kórba – állítja az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet legfrissebb, a The Hunger Virus (Az éhségvírus) című jelentése. Számszerűsítve ezt azt jelenti, hogy idén mintegy 122 millióan kerülhetnek az éhhalál szélére a pandémia okozta szociális és gazdasági károk – tömeges munkanélküliség, az élelmiszer-termelés és -ellátás kiesései, valamint a segélyek apadása – miatt.

Naponta nem kevesebb, mint 12 ezer ember halhat éhen a leginkább érintett országokban (idetartozik többek között Afganisztán, Szíria és Dél-Szudán), kétezerrel több, mint ahány napi áldozatot szedett a járvány tombolásának csúcsán, 2020 áprilisában. Éhséggócnak számít Jemen, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a nyugat-afrikai Száhel-övezet, Etiópia, Venezuela és Haiti is. Mindeközben a világ nyolc legnagyobb élelmiszer- és italvállalata – például a Coca-Cola, a Unilever és a Nestlé – összesen 18 milliárd dollár osztalékot fizetett ki részvényeseinek, nem törődve a globális éhínség jelentős mélyülésével. Az Oxfam szerint a kifizetett summa tízszer akkora, mint amennyit az ENSZ kért segélyként a Covid–19 okozta éhezés megelőzésére.

A jelentés rávilágít a kialakulóban lévő epicentrumokra is az olyan közepes jövedelmű országokban, mint Brazília, India és Dél-Afrika. Indiában például a belső vándormunkásokat otthonukhoz szögezték az utazási korlátozások a betakarítási szezon közepén, s a termés ott rothadt meg a földeken. Hasonlóképpen a kereskedők sem tudták felkeresni távoli törzsi beszállítóikat, így százmilliók maradtak bevétel nélkül. Jemenben az év első négy hónapjában 80 százalékkal (253 millió dollárral) csökkentek az átutalások az arab-öbölbeli tömeges munkahelymegszűnések miatt. Afganisztánban 2019 szeptembere és 2020 májusa között egymillióval nőtt az éhezők száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.