Pánik nincs, csak harag

Drámaian megugrott és a háromezerhez közelített a koronavírusos esetek száma az Egyesült Államokban, legalább ötvenen pedig meghaltak. A szükségállapot kihirdetésével Donald Trump ötvenmilliárd dollárt szabadított fel a járvány elleni védekezésre, de sokan az elnököt okolják, amiért kígyózó sorok alakultak ki az Euró­pából hazatérők fogadásakor.

2020. 03. 16. 14:37
Passengers wait in Terminal 1, after further cases of coronavirus were confirmed in New York, at JFK International Airport in New York
Kaotikus állapotok alakultak ki az amerikai repülőtereken Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mi megérkezésünkkor még nem történt semmi különös: egészségügyi ellenőrzésen nem estünk át, lázat nem mértek. Annyit kérdeztek, jártam-e Kínában, Olaszországban vagy Iránban az elmúlt két hétben – mondta a Magyar Nemzetnek Manhattanből Rendes Alexandra, aki pénteken, pár órával az európaiakra vonatkozó beutazási tilalom életbe lépése előtt érkezett New Yorkba. A világvárosban a hét végén a szokásosnál jóval kevesebben voltak az utcán, de nincs pánik: az emberek a lehetőségekhez képest próbálják élni az életüket, tette hozzá.

– Maszkot kevesen viselnek, főleg csak a boltosok. Az üzletek nyitva vannak, de a színházak, mozik, múzeumok zárva tartanak. Járnak a metrószerelvények is – meséli a 25 éves magyar nő, aki szerdán készül visszatérni Budapestre. Egyelőre kinyitnak a New York-i köziskolák, de fokozódik a nyomás a döntéshozókon, hogy szigorúbb intézkedéseket hozzanak.

Tegnap az Egyesült Államokban a háromezerhez közelített a koronavírus-fertőzöttek száma – ezen belül New Yorkban hatszáz fölé szökött –, és legalább ötvenen meghaltak. A helyszíni beszámolók szerint az amerikaiak aggódnak amiatt, hogy nem lehet elég vírustesztet elvégeztetni, tartanak attól, hogy gazdaságuk recesszióba süllyed a takaréklángra állt mindennapok nyomán, részvényalapú megtakarításaik pedig összezsugorodnak. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta nem éltek át ilyen megrázkódtatásokat. De tömeges pánik annak nyomán sem alakult ki, hogy a járványügyi hatóság vészforgatókönyve szerint – amelyet a The New York Times szellőztetett meg – akár 1,7 millió amerikai halhat meg, 200 millió pedig megfertőződhet. Igaz, ezt csak arra az esetre vonatkoztatják, ha sem a polgárok, sem a hatóságok nem tesznek meg mindent a Covid–19 feltartóztatására.

Kaotikus állapotok alakultak ki az amerikai repülőtereken
Fotó: Reuters

Donald Trump elnök még pénteken országos szükségállapotot hirdetett, amelynek legfontosabb következménye, hogy ötvenmilliárd dollárt szabadítottak fel védekezésre a katasztrófavédelmi alapból a szövetségi államok javára. Nyugat-Virginia kivételével az összes állam fertőzött. Kiterjesztették az euró­paiakra vonatkozó beutazási tilalmat a schengeni határőrizeti övezetről kívülről, így a Nagy-Britanniából és az Írországból érkezőkre is, a fertőzött országokból hazatérő amerikaiak pedig karanténba kerülhetnek. Helyszíni beszámolók szerint számos repülőtéren kígyóznak a sorok a hazatérőkre váró ellenőrzések miatt, órákon át kell sorba állni. Chicagóban tumultuó­zus jelenetek zajlottak, és Illinois demokrata párti kormányzója ezért Twitter-üzenetben kárhoztatta Trumpot. Mint írta, ezeket a bejegyzéseket legalább olvassa az elnök. A demokrata oldal és a liberális sajtó általában is hibáztatja a Fehér Házat a kialakult helyzet nyomán.

Késedelmeket szenved az előválasztási sorozat; Louisiana államban például elhalasztják a voksolást. De politikai elemzők emlékeztetnek: ha még jobban eldurvul a helyzet, törvénymódosítással lehet csak változtatni az elnökválasztás novemberi időpontján. Ahhoz pedig alkotmánymódosításra lenne szükség, hogy a következő elnököt ne iktassák be jövő január 20-án.

Negatív az elnök tesztje

Donald Trump koronavírus-tesztje negatív lett, az elnök pedig tünetmentes – közölte a Fehér Ház. A teszt eredményét komoly várakozás kísérte az Egyesült Államokban annak nyomán, hogy Trump az előző hétvégén vendégül látta floridai klubjában Jair Bolsonaro brazil elnököt, akinek a szervezetében utóbb kimutatták a vírust. Két republikánus szenátor, aki szintén találkozott Bolsonaróval és a brazil küldöttség tagjaival, önkéntes karanténba vonult. Ugyanezen okból került vesztegzár alá Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.