Példátlan római büntetés

A jobbközép koalíció vezetője ellen a cataniai ügyészség azért indított eljárást, mert tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű civil hajó fedélzetén lévő 131 illegális bevándorló partra szállását.

2020. 02. 14. 11:54
Leader of Italy's far-right party Matteo Salvini gestures during a news conference in Rome
A jobboldali Liga vezetője kész a törvényszék elé állni a határok védelméért Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozás felsőháza egy rettenetes precedenst teremtett arra, hogy ezentúl a bíróság döntse el: egy adott politikai rendszerben egy adott miniszter által hozott döntés meddig törvényes, illetve mikortól lehet a szóban forgó politikust a közönséges bűnözőkkel egy lapon emlegetni – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Szomráky Béla Olaszország-szakértő azzal kapcsolatban, hogy szerda este megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus. A jobbközép koalíció vezetője ellen a cataniai ügyészség azért indított eljárást, mert tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű civil hajó fedélzetén lévő 131 illegális bevándorló partra szállását. A szenátorok egyébként közel hét órán át vitatkoztak a Liga vezérének sorsáról, végül a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt, illetve a Matteo Renzi egykori kormányfő vezette baloldali Élő Olaszország voksaival megszavazták a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonását. Az ellenzéki jobbközép koalícióból a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! és a Giorgia Meloni mögött álló Olasz Testvérek nemmel voksoltak, Salvini pártja, a Liga szenátorai tartózkodtak. Salvini a döntésre úgy reagált: kész bíróság elé állni az olasz határok védelméért.

A jobboldali Liga vezetője kész a törvényszék elé állni a határok védelméért
Fotó: Reuters

Szomráky Béla szerint a döntés mögött egyértelműen politikai motivációk húzódnak meg. Mint fogalmazott, a baloldal nem tudja Salvinit maga alá taposni a politika színterén, így egy mondvacsinált indokkal most bíróság elé citálják, hogy ezzel is gyengítsék a jobboldali összefogást. A szakértő szerint arra, ami az olasz képviselőházban a minap történt, a második világháború utáni nyugati demokráciákban még nem volt példa. – Az eset megértéséhez érdemes szem előtt tartani, hogy az olasz bíróság túlnyomó többségében baloldali érzelmű, a bírák és ügyészek rendkívül közel állnak a baloldali Demokrata Párthoz – tette hozzá Szomráky Béla. A szakértő emlékeztetett: a regnáló kormány közben azzal védekezik, hogy ők nem tudtak semmiről, a döntés kizárólag Salvinit terheli. – Az azonban elképzelhetetlen, hogy egy miniszter autonóm módon hozzon döntést, nem tárgyalva a kormányfővel, Giuseppe Contéval és a koalíciós párttal, az Öt Csillag Mozgalommal – mutatott rá Szomráky, emlékeztetve arra: az előző, tavaly szeptemberig hatalmon lévő olasz kormányt Salvini Ligája az ötcsillagosokkal alkotta.

Idén január végén egyébként a civil szervezetek által működtetett Ocean Viking négy napon keresztül kényszerült várakozni a nyílt tengeren 403 migránssal a fedélzetén, és csak azt követően kapta meg Rómától a kikötési engedélyt. Matteo Salvini akkor – némi iróniával – úgy reagált az esetre: feljelenti „túszejtésért” Giuseppe Conte kormányfőt és a belügyi tárca új vezetőjét, Luciana Lamorgesét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.