Pénzzel nem lehet népszavazást venni

Brexitügyben is lobbizott az EU-nál Soros György, fedte fel a brüsszeli sajtó. A lapunknak nyilatkozó brit konzervatív forrás ugyanakkor úgy vélekedett: a pénz önmagában nem oldja fel a brit kilépést övező patthelyzetet, ráadásul a spekuláns egyáltalán nem kampánytéma a megosztott szigetországban, ahol a májusi választások brexitpárti sikert hozhatnak.

2019. 04. 26. 16:36
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici holds a news conference in Brussels
Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos mind Soros Györggyel, mind Tony Blairrel beszélt bizalmasan Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külső szereplők is megpróbálják folyamatosan befolyásolni a brexit alakulását, Soros György például már tavaly több százezer fonttal támogatta az egyik legnagyobb nagy-britanniai kilépésellenes mozgalmat, amelynek nem titkolt célja az EU-tagságról szóló népszavazás megrendezése volt. A szigetországnak azóta sem sikerült maga mögött hagynia az uniót, és a referendum lehetősége továbbra sem került le teljesen az asztalról, így a nyomásgyakorlás nem csökken.

A brüsszeli EUobserver hírportál nemrég tényfeltáró cikket közölt arról, hogy az Európai Bizottság (EB) feltehetőleg szánt szándékkal vont meg információt a spekuláns és Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos találkozójáról. Mint írták, a francia diplomata tavaly a davosi világgazdasági fórumon Sorossal, illetve a szintén brexitellenes Tony Blair volt brit miniszterelnökkel is egyeztetett a brit kérdésben, ám az EB később a testület döntéshozatali folyamatainak védelmére hivatkozva titkolt el részleteket a találkozókról. – Moscovici és Blair megbeszélését, illetve a Sorossal való találkozót követően három hónappal sem szerepelt semmi az intézmény weboldalán, írta az EUobserver, megjegyezve: épp a Jean-Claude Juncker vezette EB szokott azzal büszkélkedni, hogy mennyire transzparens a lobbisták és a biztosok találkozóival kapcsolatban.

Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos mind Soros Györggyel, mind Tony Blairrel beszélt bizalmasan
Fotó: Reuters

– Pénzzel nem lehet egy újabb brexitnépszavazást vásárolni. A 2016-os voksolás óta nem igazán változtak az erőviszonyok, a bennmaradással szimpatizálók gyakorlatilag folyamatosan kisebbségben vannak Nagy-Britanniában – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére egy neve elhallgatását kérő konzervatív forrás, aki lapunknak Brüsszelben arról is beszélt: bár Soros György valóban nagy összegekkel támogatta a második referendumért indított kampányt, a kísérlet nem volt túl sikeres.

– A legújabb kilépésellenes tömörülés tudtommal nem kap anyagi támogatást Sorostól, ráadásul a legfrissebb felmérések szerint a Nigel Farage-féle brexitpárt lehet a májusi választások nagy nyertese. Egyébként a kilépéspárti kampány finanszírozásával kapcsolatban is sok a kérdőjel – mondta el a forrásunk, azt hangoztatva: a spekulánsnak és pénzének a brexitbonyodalom közepette értelemszerűen nem jut nagy hangsúly a szigetországban. „A politikai elitnek és a közvéleménynek is markáns véleménye van a brexitről. Épp ez a jelenlegi probléma forrása: nincs olyan eszköz, amivel orvosolni lehetne a törésvonalakat. A pénz önmagában pedig semmit nem old meg.”

A legfrissebb, március végén nyilvánosságra hozott Yougov-felmérés is a britek megosztottságát igazolja, eszerint a megkérdezettek 48 százaléka nem akarna újabb referendumot az EU-tagságról, szemben az azt egyértelműen támogató 39 százalékkal. A közvélemény-kutató emellett 54 százalékra becsülte a bennmaradáspártiak arányát, és 46 százalékosra a brexittábor jelenlegi méretét. Megjegyezte ugyanakkor azt is: a feltételezett unióbarát többséget részben azok teszik ki, akik 2016-ban tudatosan nem mentek el szavazni vagy még nem voltak szavazóképes korban. – Túlságosan kicsi a különbség ahhoz, hogy magabiztosan azt mondhassuk: egy második népszavazás más eredményt hozna – magyarázta az adatokat a BBC szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.