Politikai öngyilkosságtól óv a külügyminiszter

A briteknek az uniós választásokon mutatott megosztottságát tükrözik azok a vezető konzervatív politikusok is, akik versenybe szállnak Theresa May megüresedő pártvezetői, illetve miniszterelnöki posztjáért.

Magyar Nemzet
2019. 05. 29. 11:12
Britain's Foreign Secretary Jeremy Hunt arrives at his home in London
Jeremy Hunt úgy véli, ő jobb egyezséget kötne az EU-val Fotó: Hannah Mckay Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A briteknek az uniós választásokon mutatott megosztottságát tükrözik azok a vezető konzervatív politikusok is, akik versenybe szállnak Theresa May megüresedő pártvezetői, illetve miniszterelnöki posztjáért.

Tegnap az immár tíz utódjelölt egyike, Jeremy Hunt külügyminiszter a The Daily Telegraph hasábjain megjelent cikkében óva intett attól, hogy a leendő vezetés megkísérelje áterőltetni a londoni parlamenten az Egyesült Királyság megállapodás nélküli uniós kilépését, illetve előre hozott választásokat írjon ki.

Jeremy Hunt úgy véli, ő jobb egyezséget kötne az EU-val
Fotó: Reuters

Hunt szerint ez politikai öngyilkossággal érne fel, megsemmisítő eredménnyel járva a kormányzó Konzervatív Párt szempontjából. A ­Downing Street 10. alá ez esetben szerinte „első marxista miniszterelnökként” Jeremy Corbyn munkáspárti vezető költözhetne be.

A londoni diplomácia irányítója úgy véli, ő jobb egyezményt tárgyalna ki annál, mint amilyet országa az EU-val kötött, de hatályba nem lépett, hanem már két hónapja késlelteti a brexitet.

A távozását június 7-re kitűző May utódját mintegy százezer tory párttag választja majd meg.

A konzervatív táboron belül uralkodó EU-ellenes hangulat miatt megfigyelők arra számítanak, a következő vezető keményvonalas állásponton lesz majd.

De politikai­lag a toryk – akik az EP-választásokon kilenc százalékkal az ötödik helyre estek vissza – az EU-ellenes Brexit Párt és az uniópárti liberális demokraták, a voksolás két győztese közé szorultak.

Hunt szavai nagy részben a May kettős posztjára esélyesnek tartott Boris Johnsonnak is szóltak; a volt külügyminiszter azt hirdeti, vezetése alatt London október ­31-ig mindenképpen kilépne az EU-ból, akár megállapodás nélkül is.

A fontosabb tory politikusok közül Sajid Javid belügyminiszter jelezte legutóbb, ő is ringbe száll May tisztségeiért.

Fennmaradt a királyság országrészenkénti politikai megosztottsága is.

Nicola Sturgeon nacionalista párti skót kormányfő Dublinban, Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalva annak a véleményének adott hangot: egyre nő a valószínűsége egy második brexit népszavazásnak, és szerinte a jövő év második felében újabb referendumot kellene tartani Skócia függetlenségéről is.

– Olyan független ország leszünk, mint Írország – mondta Sturgeon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.