Politikai sárdobálás követi a pusztító áradásokat

A katasztrófa a klímavédelem terén hozhat változásokat Németországban.

Koren-Karczub–Dócza
2021. 07. 19. 19:56
null
Altenahr, 2021. július 19. Lakókocsik, gáztartályok, kidõlt fák és hulladékok borítanak több méter magasan egy hidat az Ahr folyó fölött, a németországi Altenahrban 2021. július 19-én. A németországi Rajna-Vidék-Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz. MTI/AP/DPA/Boris Roessler Fotó: Boris Roessler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Németország nyugati részén tegnap tett látogatása során felfoghatatlan tragédiának nevezte az árvíz okozta pusztítást. A politikus az újjáépítés költségeit több milliárd euróra becsülte. Bár a természeti csapás Németország északnyugati tartományait érintette leginkább, az ország más vidékein is hatalmas károkat okoztak a múlt héten kialakult heves esőzések. A felső-bajorországi Berchtesgaden járásban az árvíz miatt szombat éjjel veszélyhelyzetet rendeltek el.

Ugyan a helyzet javult és az időjárás-előrejelzés is bizakodásra ad okot, ám a halálos áldozatok száma a tegnapi jelentések szerint százhatvanötre emelkedett, sokakat pedig még továbbra is keresnek.

Rajna-vidék–Pfalz tartományban száztizenhét halálesetet jelentettek, Észak-Rajna–Vesztfáliában negyvenheten vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban.

Lakókocsik, gáztartályok, kidőlt fák és hulladékok borítanak több méter magasan egy hidat az Ahr folyó fölött, a németországi Altenahrban 2021. július 19-én
Fotó: MTI/AP/DPA/Boris Roessler

A német belügyminiszter a látogatása során kitért arra is: csupán kampányretorikának tartja az ellenzék bírálatát, miszerint a szövetségi kormány nem figyelmeztette időben a tartományokat, hogy készüljenek fel a katasztrófára.

Teljesen elképzelhetetlen a katasztrófavédelmet központilag irányítani

– jelentette ki.

A szövetségi polgárvédelmi hivatalt egyre több kritika éri a német katasztrófavédelmi rendszer miatt, a bírálatok szerint az időjárási előrejelzésekkel kapcsolatos figyelmeztető rendszerek fejlesztésre szorulnak. A hivatal vezetője, Armin Schuster azonban elutasította a kritikákat, a tisztségviselő a ZDF német közszolgálati televízió híradójában hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott.

– Mintegy százötven riasztást küldtünk ki országszerte. A probléma az, hogy általában nem lehet fél órával korábban előre megmondani, hol, mekkora mennyiségű csapadék várható

– jelentette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Peter Altmaier gazdasági miniszter pedig úgy fogalmazott: ez nem az egymásra mutogatásról szól, hanem a jövő alakításáról.

Angela Merkel kancellár és Malu Dreyer, Rajna-vidék–Pfalz miniszterelnöke látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A múlt héten kezdődött árvizeknek azonban előreláthatólag hosszú távú hatásai lesznek Németországban, egyre több vezető politikus beszél ugyanis arról, hogy Berlinnek fel kell gyorsítania az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

– Németország erős ország, és szembeszállunk ezzel a természeti csapással rövid, sőt közép- és hosszú távon egy olyan politikával, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Erre is szükség lesz. Gyorsabban kell harcolnunk az éghajlatváltozás ellen

– szögezte le Angela Merkel német kancellár vasárnap, miután felkereste az árvíz sújtotta vidékeket. Markus Söder bajor miniszterelnök, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pedig arról beszélt, hogy egy új jogszabály előterjesztését fontolgatja a probléma kezelésére. Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje szintén a klímavédelmi intézkedések felgyorsításával kampányolt. A politikus elmondta, hogy ha ő lesz a következő kancellár Angela Merkel után, nagy hangsúlyt fektet majd a szélenergiára és más megújuló energiaforrásokra.

A több napig tartó heves esőzések és áradások nem csak Németországban hagytak drámai nyomokat. Belgiumban harminchatra emelkedett a halálos áldozatok száma, és több mint százhatvan embert eltűntként tartanak nyilván. A tájékoztatás szerint az érintett területeken megszűnt az árvízveszély, a mentési műveletek véget értek, az eltűntek utáni kutatás mostantól főként a holttestek megtalálására összpontosít. Hollandiában ugyan apadtak a múlt héten megáradt folyók, de az árvízveszély továbbra is fennáll.

Áldozatokat keresnek a romok alatt egy izraeli mentőcsapat tagjai a belgiumi Pepinsterben 2021. július 19-én
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.