Putyin nem zárta ki a katonai szövetséget Kínával

A járványt, Belaruszt, Kirgizisztánt, Hegyi-Karabahot és az Egyesült Államok pozícióit is érintette Vlagyimir Putyin az idei Valdaj vitafórumon.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 23. 18:55
null
Vlagyimir Putyin a Valdaj vitafórumon beszél 2020. október 22-én. Forrás: Kremlin.ru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kedves barátaim, biztosíthatom Önöket, hogy objektíven értékeljük a képességeinket – mindazt, ami a mai intellektuális, területi, gazdasági és katonai képességeinket, mind ami a potenciálunkat illeti. Megerősítve az országunkat, és elnézve azt, hogy mi történik a világban és más országokban,

elmondhatom mindazoknak, akik még mindig várják Oroszország fokozatos elsorvadását: minket csak egyetlen egy dolog aggaszt – hogy nehogy megfázzunk a temetéseteken

– mondta a beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök a XVII. Valdaj vitafórumon csütörtökön.

Vlagyimir Putyin a Valdaj vitafórumon beszél 2020. október 22-én Fotó: Kremlin.ru

A koronavírus miatt az idei konferenciát vegyes formában szervezték: több mint 150 előadót hívtak a világ minden részéről, de a közönség nagy része csak online követhette a programot, és az orosz elnök is videókonferencián keresztül tartotta meg az előadását. A járvány témája hangsúlyos szerepet kapott: elmondta, hogy a koronavírus teljesen megváltoztatta az életünk minden szféráját. Putyin szerint ugyanakkor a járvány egy globális transzformáció kezdete is lehet – az emberiség átértékelheti a céljait és prioritásait, amire amúgy nem vállalkozna, ha nem lenne egy ehhez hasonló, külső kényszer.

Hegyi-Karabah, Belarusz és Kirgizisztán

Az előadáson Putyin szinte minden aktuális témát érintett, és nem hagyta ki Oroszország kapcsolatát az Egyesült Államokkal és Kínával sem. A szeptember végén kirobban hegyi-karabahi konfliktus kapcsán az orosz vezető Örményországot és Azerbajdzsánt is Moszkva egyenértékű partnerének nevezte, és elmondta, hogy az orosz adatok szerint a konfliktus egy hónapja alatt ötezer főhöz közelít az áldozatok száma.

Belarusz kapcsán elmondta, hogy Oroszország ez idáig nem avatkozott be az ország belpolitikájába, és a jövőben sem fogja senki ráerőltetni a belarusz lakosságra a saját akaratát.

– Lehetőséget kell adni maguknak belaruszoknak, hogy nyugodtan értékeljék át a kialakult helyzetet, és hozzák meg a megfelelő döntéseket

– mondta Putyin. Az orosz elnök szerint elképzelhető, hogy a belarusz krízisre az alkotmánymódosítás lesz a megoldás.

Hasonlóan tartózkodik Moszkva a kirgiz helyzetbe való beavatkozástól is. – Ami ott zajlik, az balszerencse, az egész kirgiz nép szerencsétlensége: ahogy jönnek a választások, államcsíny történik. Természetesen aggodalom és sajnálat nélkül nem nézhetjük az ottani eseményeket – nyilatkozta az orosz vezető.

Vlagyimir Putyin előadást tart a Valdaj vitafórumon a Novo-Ogarjovoi rezidenciájából Fotó: Kremlin.ru

Geopolitika és környezetvédelem

Putyin előadásában külön foglalkozott a világpolitikával is: elmondta, hogy Oroszország, Kína, Németország és Brazília a nemzetközi világrend fontos szereplői lettek, és az Egyesült Államok már aligha nevezhető hegemón hatalomnak. Az orosz elnök közben nem zárta ki azt sem, hogy ha kell, Moszkva és Kína katonai szövetségre is léphet. Ugyanakkor bírálta Washington kilépését a nemzetközi szerződésekből. – A világnak nincs jövője, hogyha nem lesz valamilyen korlátozás a fegyverkezési versenyben – mondta Putyin.

Az orosz vezető elmondta a véleményét a környezetvédelemről is, ahol Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művéből idézett:

– Van egy fix szabály… Felkeltél reggel, megmosakodtál, rendbe raktad magad – és azonnal rakd rendbe az egész bolygót… Ez egy nagyon unalmas munka, de egyáltalán nem nehéz. Meg vagyok róla győződve, hogy mi állandóan ezzel az unalmas munkával kell, hogy foglalkozzunk, hogyha meg akarjuk őrizni a bolygónkat a jövő nemzedékei számára

– vélekedett Putyin.

A Valdaj vitaklub 2004-ben alakult Vlagyimir Putyin ösztönzésére. Az első években a cél Oroszország önképének a kialakítása volt a külvilág felé, ami a későbbiekben átalakult: mára ez az egyik legfontosabb fóruma az orosz külpolitikai gondolkodásnak. A vitaklub év közben elemzéseket készít és kisebb programokat, előadásokat szervez, de a legfontosabb programjának az évente ősszel megszervezett konferencia számít, amelyen a kezdetek óta az orosz elnök is előadást tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.