Rakétatámadás érte a bagdadi nemzetközi repülőteret, többen meghaltak

Forrás: MTI2020. 01. 03. 8:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három, sorozatvetőből indított rakéta csapódott be az iraki főváros, Bagdad nemzetközi repülőterén, négy ember meghalt, többen megsebesültek – közölték pénteken helyi biztonsági tisztviselők.

A rakéták a légikikötő szállítmányozási terminálja közelében értek talajt, két jármű kiégett. Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a támadás mögött.

Az al-Hadasz szaúdi televíziós csatorna azt közölte, hogy a repülőtér közelében amerikai bázisok vannak, amelyek a támadás célpontjai lehettek. A tévé értesülése szerint megsebesült 12 iraki katona, akik a repülőtér előtti ellenőrzőponton teljesítettek szolgálatot. Egy rakéta a közelükben robbant fel.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor idézte az iraki Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű katonai szövetség egy, a Facebookra feltett közleményét, amelyben arról számoltak be, hogy meghalt a szervezet sajtórészlegének igazgatója az „amerikaiak gyáva bombatámadásában”.

Kedden Bagdadban a Kataib Hezbollah nevű milícia támogatói megrohanták az Egyesült Államok nagykövetségét válaszul arra, hogy az Irakban állomásozó amerikai haderő légicsapásokat mért a Kataib Hezbollah nevű milícia öt iraki és szíriai létesítményére, és a támadásokban a milícia 25 tagja meghalt, további 55-en pedig megsebesültek.

A Kataib Hezbollah az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő tagjaként működik, és a légicsapásokat az amerikai hadsereg válasznak szánta arra, hogy múlt pénteken az iraki Kirkuk melletti katonai bázison rakétatámadás áldozatává vált egy szerződéses alkalmazottja, négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja pedig megsebesült.

A régióban rendkívül feszült a helyzet az Egyesült Államok és Irán között azért, mert a Washington által Teherán ellen elrendelt gazdasági büntetőintézkedések súlyos károkat okoznak a közel-keleti országnak. A felek egymást vádolják a korábban olajlétesítményeket, hajókat, valamint olyan bázisokat ért támadások miatt, amelyeken amerikai katonák állomásoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.