Rasszizmusvád a rendőrség ellen

Közzétenné a rendőrség a júniusi stuttgarti zavargások túlnyomó többségében bevándorló hátterű gyanúsítottjának a származását. A lépés hamar kritikák kereszttüzébe került: a szociáldemokraták és a Zöldek szerint ez „színtiszta rasszizmus” lenne, ami a migrációs hátterű családok további megkülönböztetéséhez vezetne.

2020. 07. 13. 18:06
null
Stuttgart, 2020. június 21. Árucikkek hevernek szétszórva a földön egy stuttgarti bolt elõtt 2020. június 21-én. Az éjszaka folyamán zavargások voltak Stuttgart belvárosában, az órákig tartó utcai harcban több rendõr megsebesült. Az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szervezõdött támadók rárontottak a rendõrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekrõl összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendõrautókat is, és bezúztak kirakatokat. MTI/AP/DPA/Simon Adomat Fotó: Simon Adomat Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai és társadalmi vita bontakozott ki a Stuttgartban múlt hónap végén történt összecsapások hatósági kivizsgálása nyomán: a baden-württembergi tartományi fővárosban június 21-én egy drogügy miatt tartott igazoltatás után szabadultak el az indulatok, amely után kisebb csoportokba szervezett támadók „rendkívüli agresszivitással” rontottak a rendőrökre. A burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal kirakatokat zúztak be, rendőrautókat rongáltak meg. Egy helyi szociáldemokrata politikus, Sascha Binder akkor polgárháborús állapotként írta le az eseményeket. Most azonban mégis a bírálatok kereszttüzébe került a rendőrség, amiért azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozzák a gyanúsítottak családi eredetét. Az őrizetbe vettek között egyébként német, olasz, portugál, bosnyák, horvát, iraki, afgán és szomáliai nemzetiségű is volt.

A rendőrség azt tervezi, megvizsgálnák, hogy a német állampolgársággal rendelkező feltételezett elkövetők szülei Németországban születtek-e. A hatóságok ezt azért tartják indokoltnak, mert továbbra is keresik azokat az indítékokat, amelyek a hatóságok és a helyi bandák minden korábbinál agresszívebb összecsapásához vezettek. A stuttgarti rendőrség hamar a céltábla kereszttüzébe került.

– A családfakutatás színtiszta rasszizmus és olyan botrányos elképzelés, amit azonnal meg kell állítani – nyilatkozta Dietmar Bartsch, a Die Linke politikusa a RedaktionsNetzwerk Deutschland szerkesztőségnek. Az SPD társelnöke, Saskia Esken a Twitteren azt írta: nagyon nyugtalanítják a Stuttgartból érkező jelentések. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke elmondta: fontos, hogy a rendőrség kivizsgálja a zavargások okait, de nem minden áron.

A stuttgarti rendőrség vasárnap több nyilatkozatban is reagált a felháborodásra: érvelésük szerint az effajta gyakorlat a rendőrségi munka szokásos velejárója, amelyet korábban is alkalmaztak egyedi esetekben.

Hitleri asszociációk

Futótűzként terjedtek a hétvégén a magyarul nagyjából családfakutatásként fordítható Stammbuchforschung hashtaggel ellátott posztok a Twitteren. A mikroblog felhasználói párhuzamot vontak a hatóságok által alkalmazni kívánt gyakorlat és a náci rezsim között; utóbbi a származást felderítő vizsgálatokat alkalmazott a zsidó felmenőkkel rendelkezők felkutatására a holokauszt idején. A helyi kapitányság végül reagált a közösségi hálózatokon terjedt vádakra. Közölték: Frank Lutz rendőrfőkapitány nem használta a családfakutatás kifejezést a tervezett vizsgálati gyakorlatra. A Deutsche Welle német hírportál megjegyzi: az ügy egy olyan időszakban borzolta fel a társadalmi kedélyeket, amikor a rasszizmus és a „faji profilozás” egyébként is gyakori vita tárgya.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.