Rendet követel Trump

Ügynököket fogunk odaküldeni. Nem hagyhatjuk, hogy felforgassák a városokat – mondta.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI2020. 07. 21. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump kilátásba helyezte, hogy még több rebellis városba fog szövetségi rendfenntartókat küldeni. Az amerikai elnök mindezt azután közölte, hogy korábban rendszám nélküli autók és azonosítatlan ügynökök kezdték az oregoni Portlandben oszlatni a rasszizmusellenes tüntetés agresszívabb hangadóit, és ez országszerte közfelháborodást váltott ki – írja a Reuters brit hírügynökség. A republikánus Trump olyan, liberális, demokrata párti polgármesterek által vezetett városokat emlegetett a zavargások elrettentő példájaként, így szövetségi rendfenntartók célpontjaiként, mint New York, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore és a kaliforniai Oakland. – Ügynököket fogunk odaküldeni. Nem hagyhatjuk, hogy felforgassák a városokat – mondta az elnök egy fehér házi sajtótájékoztatón.

Oregoni állami és helyi vezetők, de kongresszusi képviselők is felszólították Trumpot, hogy vonja vissza Portlandből a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) titkosrendőrségét, miután videófelvételek kezdtek keringeni az ügynökök tevékenységéről. Ezek azt mutatták, hogy azonosíthatatlan emberek vettek körül tüntető csoportokat, majd fekete furgonokba tuszkolták be és vették őrizetbe őket mindenfajta magyarázat nélkül. A biztonsági erők könnygázt is bevetettek a szövetségi épületek védelmében. – Nemcsak hogy (Trump) megsérti a törvényt, de a portlandiek életét is veszélyezteti – háborgott Twitter-bejegyzésében Ted Wheeler polgármester, és a választási év politikai színházának nevezte a szövetségi erők jelenlétét. Ráadásul Trump megelőzően, a törvény és a rend elnökének nevezve magát, az amerikai hadsereg bevetésével fenyegette a tüntetések miatt fosztogatással és erőszakkal veszélyeztetett – hagyományosan liberális – városokat. – Ezek anarchisták, le kell fogni egy csomó embert, a vezetőiket pedig bebörtönözni – védekezett Trump. Az országos felzúdulás ellenére a DHS közölte, nem vonulnak vissza, és bocsánatot sem kérnek.

Oregon állam és az American Civil Liberties Union nevű nonprofit szervezet hétfőn beperelte a kormányt, hogy jogtalanul vett őrizetbe oregoni lakosokat, s ezt egyes republikánus politikusok is támogatták. – Nem megengedhető, hogy szövetségi rendfenntartók vagy névtelen szövetségi ügynökök terelgessenek embereket akaratuk ellenére – háborgott a Trumpot gyakran bíráló Rand Paul kentucky-i szenátor. A Chicago Tribune lap szerint a DHS azt tervezi, hogy mintegy 150 ügynököt rendel még ezen a héten a metropoliszba, hogy segítsen a helyi rendőrségnek megvédeni Kolumbusz Kristóf szobrát a ledöntéstől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.