Akiktől az életet kaptuk – öt film anyák napjára a legnagyobb streamingplatformokról

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Egy csokor a kedvenc virágából, kellemes ebéd egy fagyizással egybekötve mind kitűnő alkalom arra, hogy megháláljuk azt a törődést, szeretetet, amit tőlük kapunk. Az anyai szerep a világ legszebb szerepe, amely számos filmkészítőt is megihletett, ezekből válogattunk egy csokorravalót.

2024. 05. 05. 7:30
Édesek és mostohák jelenetfotó Forrás: Columbia Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisasszonyok

Amikor az ember kosztümös lányregényről hall, azonnal az eszébe jut Louisa May Alcott műve, a Kisasszonyok. A négy March lány történetét többször is feldolgozta a filmtörténet, 1994-ben nem akármilyen szereplőgárdával készült mozi belőle: Winona Ryder, Christian Bale, Susan Sarandon vagy Kirsten Dunst, csak néhány a jól csengő nevek sorából. A sztorit aztán 2019-ben is előhúzta a Barbie rendezője, Greta Gerwig, a főbb szerepekben Saoirse Ronant, Emma Watsont, Florence Pugh-ot, Laura Dernt és Timothée Chalametet láthatjuk. 

A történet négy lányról szól, akik elég szűkös anyagi helyzetben élnek, egyetlen megoldás anyagi problémáikra, ha sikeresen mennek férjhez.

 Mindent megtesznek, hogy a család jövedelmét növeljék, ráadásul nagyon tehetségesek a művészetek terén. Persze volt kitől tanulniuk, édesanyjuk óriási szeretettel, bár igen szigorúan készíti fel őket az életre.  De vajon meddig tud hatással lenni a kötelességtudó, de igen öntudatos lányokra? A filmet kifejezetten anyák napi, mama-lánya mozinak találták ki, de talán a család férfitagjai is túlélik valahogy.

 

Édesek és mostohák

Az édesek és mostohák igazán szívhez szóló, drámai történet. Persze nem kell aggódni, a sztori inkább jó érzéseket, mint keserűséget kelt az emberben:  az élet nagy dolgairól szól, úgymint a szeretet és az elfogadás. 

A sztori szerint Isabelnek, a tehetséges divatfotósnak (Julia Roberts) meggyűlik a baja élettársa vásott gyerekeivel és azok anyjával, Jackie-vel (Susan Sarandon).

A két nő között korántsem felhőtlen a kapcsolat, és tarthatna bármeddig az állóháború, ha nem következne be tragikus fordulat : Jackie-ről kiderül, hogy halálos beteg. Mivel Isabelre hagyja majd a gyerekei gondozását, át kell gondolnia a hozzá fűződő viszonyát.

 

Anyád napja

Szenzációs párosként találkozhatunk Jane Fondával és Jennifer Lopezzel ebben a komédiában, amelyben az egy szem fiát féltő édesanya karaktere köré összpontosul a cselekmény. A romkomban Charlotte (Jennifer Lopez) végre megtalálta álmai férfiját. 

Vele együtt viszont megkapta rémálmai anyósát, Violát is, aki a televízió primadonnája volt, míg a közelmúlban ki nem rúgták.

Viola most attól retteg, hogy hamarosan elveszti a fiát, ahogy elvesztette imádott munkáját is. Elhatározza hát, hogy a világ legrosszabb anyósává alakulva örökre elijeszti Kevin újdonsült menyasszonyát. Charlie nem esik kétségbe, és úgy dönt, felveszi a kesztyűt. Megkezdődik a harc, amelynek nem kisebb a tétje, mint hogy melyikük legyen a család első asszonya.

 

Három óriásplakát Ebbing határában

Leginkább ez a fanyar humorú dráma lóg ki a felhozatalból, de ez az alkotás kitűnően példázza, hogy egy érző anyai szív gyermekét még halálában is óvni igyekszik, ugyanis a történet kezdetének idején már hónapok teltek el Mildred Hayes (Frances McDormand) lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek (Woody Harrelson). Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon (Sam Rockwell) is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik. A filmet a 90. Oscar-gálán hét díjra jelölték, ebből Frances McDormand a legjobb női főszereplő díjat, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjat kapta meg.

 

Nem férek a bőrödbe

A szerepcsere és az anya-lánya párhuzam egy vicces változatát hozza a Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan főszereplésével készült Nem férek a bőrödbe. Vajon megállja a helyét egy harmincas nő egy tizenéves testben, a tizenévesek hétköznapjaiba? És helytáll a tizenéves anyja unalmasnak tűnő életében? Furcsa szituáció, de rengeteget lehet rajta nevetni. 

Anya és lánya életét két elfogyasztott szerencsesüti állítja a feje tetejére, a csodával határos módon testet cserélnek.

A következő nap, amit egymás bőrében töltenek el, sok tapasztalattal szolgál mindkettőjüknek. Azonban vészesen közeledik a szombat, amikor Tess frigyre lép jövendőbelijével, s addig anyának és lányának mindenképpen vissza kell jutnia a saját testébe. Aki egy jót akar nevetni a mamával anyák napján, az jól teszi, ha ezt a filmet választja.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.