Rod Dreher: Bárcsak lenne egy Orbánunk!

A Mandinernek adott interjúban a konzervatív író baloldali kulturális radikalizmusról, Közép-Európa történelmi tapasztalatáról és a kereszténység jövőjéről is beszélt.

Magyar Nemzet Online
Forrás: mandiner.hu2020. 01. 11. 11:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hiszem, hogy a politika meg tudja menteni a kereszténységet – véli az amerikai Rod Dreher, aki új könyvében arról ír, miként jön el hamarosan a „puha totalitarizmus”.

A Mandinernek adott interjúban a konzervatív író baloldali kulturális radikalizmusról, Közép-Európa történelmi tapasztalatáról és a kereszténység jövőjéről is beszélt.

Az amerikai keresztény író-újságíróban négy évvel ezelőtt fogant meg a könyv ötlete. Egy orvos kereste meg Amerikában, és elmesélte neki, hogy az édesanyja – aki hat évet töltött egy csehszlovák börtönben politikai fogolyként – a halálán van, és azt mondogatja neki, hogy a jelenlegi amerikai közéleti viszonyok a kommunista idők kezdetére emlékeztetik.

Rod Dreher

Amerikai keresztény író-újságíró. 1967-ben született a louisianai Baton Rouge-ban. A The American Conservative folyóirat főmunkatársa, bloggere. Vezető amerikai lapok és televíziók ismert politikai kommentátora. 2017-ben írt könyvét, a The Benedict Option-t a The New York Times az évtized legfontosabb vallásos irodalmának nevezte. A metodista neveltetésű szerző felnőtt fejjel áttért a katolikus, később a keleti ortodox hitre. Nős, három gyermek édesapja. Az író a beszélgetés során elmondta: a kiadójával megkötött szerződés aláírása után megjárta Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, részben Magyarországot és Oroszországot és eddig körülbelül öt tucat interjúalannyal ült le beszélgetni.

Az interjúból az is kiderült, hogy szeptemberben Budapesten járt, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott.

– Vele akkor csak gyors beszélgetésre volt lehetőség – mondta a Mandinernek az író.

– A kormányfő többünket fogadott, mindenki csak egy kérdést tudott feltenni neki. Az önkormányzati választás utánra ígért hosszabb, személyes beszélgetést. A tematikámba tökéletesen beleillik, hiszen fiatalon látta a kommunizmust, jól érti a nemzetköziség, a globalizmus, az Európai Unió működését, ismeri a nyugati ellenőrző intézmények tevékenységét, amelyek az egyetemes civilizáció eszméjét propagálják. Véleményem szerint ezek a szervezetek készítik elő a „puha totalitarizmus” rendszerét – mondta az interjú során Rod Dreher, aki kérdésre válaszolva elárulta, hogy az újabb találkozó egyelőre még várat magára.

Az Egyesült Államokban a genderideológia és az LMBTQ-lobbi egyre erősebb, és azok az emberek, akik ezt bírálják, gyorsan stigmatizálódnak. Az amerikaiak többsége nem érti ezt. A propaganda annyira erős, hogy sokan szégyellik az amerikai múltat, a vallásukat, és így értékeket lehet a visszájukra fordítani. Az is érdekes, hogy az átlagemberek ezt a kulturális dózist a modern technológián keresztül kapják, leginkább a megfigyelési technológiákon keresztül. Ha az állam poloskákat helyezne el az állampolgárok házaiban, hogy belelásson az életükbe, akkor valamennyien felháborodnának. De ha ugyanezt nagy cégek teszik velük – például arra hivatkozva, hogy ha információkat kapnak róluk, akkor hozzájuk, a fogyasztókhoz könnyebben el tudják majd juttatni a termékeiket –, akkor az emberek kitárják a személyes életüket. A fogyasztói életmód egyszerűbbé tétele miatt az állampolgárok kiadják magukat, és elvesztik az immunitásukat annak felismerésére, amikor majd az állam is ugyanezt teszi velük – mondta az író, aki szerint előbb-utóbb bekövetkezik a sötétség korszaka, amikor a keresztényeket újra üldözik majd.

– Bárcsak lenne nekünk is egy Orbánunk, aki ezen folyamatok ellen a megfelelő intellektuális szinten tudna harcolni – fogalmazta meg vágyait a Mandinernek adott interjú során Rod Dreher.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.