Soron kívüli oltások, botrányok és lemondások Európában

A december végén kezdődött oltási kampány során már több olyan esetre derült fény különböző európai országokban, hogy arra nem jogosultak már az elsők között megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Magyar Nemzet
2021. 01. 25. 19:26
null
Katowice, 2021. január 25. Wlodzimierz Czechowski, az elsõ öregkorú lengyelként megkapja az új koronavírus elleni oltást a katowicei kongresszusi központban kialakított oltóközpontban 2021. január 25-én. MTI/PAP/Andrzej Grygiel Fotó: Andrzej Grygiel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország: Menesztették a bűnösöket

A napokban Spanyolországban váltottak ki felháborodást a hatalmukkal visszaélő köztisztviselők. A hétvégén kiderült, hogy a csendőrség egyik alezredese több társával együtt soron kívül kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter azonnal menesztette a férfit. A jogtalanul beoltottak között van a honvédelmi minisztériumhoz tartozó védelmi főparancsnokság vezetője, Miguel Ángel Villarroya is. Miután kiderült, hogy ő is szabálytalanul kapta meg a védőoltást, ő maga kérte elbocsátását. A napokban több kormánypárti és ellenzéki polgármesterről, illetve egészségügyi tanácsnokról derült ki, hogy az oltási stratégiát megszegve soron kívül adatták be maguknak a védőoltást a legkülönfélébb indokokra hivatkozva, noha elsőként az idősotthonok lakói és dolgozói, valamint az egészségügyi személyzet tagjai kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát. Murcia egészségügyi tanácsnoka lemondott emiatt posztjáról, őt két másik köztisztviselő követte, a valenciai Rafelbunyol polgármestere pedig maga utasította vissza a második vakcinát.

Csehország: Nem tolerálják a szabálysértést

Lemondott tisztségéről január közepén Pavel Březovský, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet vezetője is, miután napvilágot láttak olyan értesülések, amelyek szerint az intézet oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és hozzátartozóikat is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz. Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet, amely során valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az elsőbbséget élvezők csoportja. Andrej Babiš miniszterelnök úgy fogalmazott: a hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg.

Lengyelország: Politikusok és színészek csaltak

Botránnyal indult az oltási program Lengyelországban is, ahol több, arra nem jogosult közszereplőt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával a varsói orvostudományi egyetem kórházában. Az érintett személyek között van Leszek Miller volt baloldali kormányfő, az Európai Parlament képviselője és felesége, valamint több színész. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerint az lenne a helyes lépés, ha a rektor lemondana tisztségéről. A botrány miatt az egyetem rektora által kinevezett bizottság tagjai már lemondtak tisztségükről.

Olaszország: Vizsgálat indult

Az olasz csendőrség két héttel ezelőtt mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit megelőzve ezt az adagot soron kívüli személyek kapták meg. A beadott oltóanyagok egy részét nem az egészségügyi szervek által meghatározott sorrendben, azaz az egészségügyi dolgozók vagy az idősek otthonában lakó és dolgozó személyek kapták meg, hanem rokonok, barátok, orvosfeleségek, de még helyi politikusok is.

Ausztria: Dühös a kancellár

Ausztriában a kancellár, Sebastian Kurz nevezte a múlt héten megengedhetetlennek, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához. Kiderült ugyanis, hogy több tartományban a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következő érintettek – például a nem otthonokban élő 80 éven felüli idősek – helyett polgármesterek, családtagjaik, illetve önkormányzati dolgozók kapták meg. Egyikük, Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere azzal magyarázta a soronkívüliséget, hogy nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen. – Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik – adott hangot felháborodásának Sebastian Kurz. Werner Kogler alkancellár a politikai felelősségre vonást sem zárta ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.